Днес е Световният ден за борба с туберкулозата
Днес е Световният ден за борба с туберкулозата / netinfo
Световният ден за борба с туберкулозата – 24 март тази година ще фокусира вниманието на обществеността към визията на Световната здравна организация за “свят, свободен от туберкулоза”.
През 2007 г. у нас бе разработена и приета Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2007 – 2011 г. Целта е намаляване на заболеваемостта и смъртността от туберкулоза в България чрез ангажиране на политическата и изпълнителната власт.
Дейността по програмата е насочена към най-уязвимите за разпространението на туберкулозата рискови групи от населението: затворени колективи и лица, лишени от свобода, ромската общност, лица с алкохолна и наркотична зависимост, бежанци и търсещи убежище, деца на улицата, лица, живеещи с ХИВ/СПИН. В последните години в България се наблюдава тенденция за задържане и бавно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза. В същото време обаче е налице тенденция на зачестяване на тежките форми на белодробна туберкулоза, на случаите на труднолечима туберкулоза, както и на бавно нарастване на заболеваемостта от туберкулоза при децата.
През 2007 година епидемиологичните показатели на туберкулозата във Великотърновска област показват незначително повишение в сравнение предходната година (33.82/100 000 души население спрямо 32.67/100 000). Новооткритите болни от всички форми на туберкулоза в областта са общо 95 души – с 2 повече спрямо 2006 година. Най-висока е заболеваемостта в община Горна Оряховица – 45/100 000, следвана от община Павликени – 38.1/100 000 и община Велико Търново – 31.4/100 000 души население.

Във Великотърновска област за поредна годинастартира кампания за профилактика на туберкулозата, която ще продължи до 20 април.През целия месец април всички желаещи безработни, пенсионери и социално слаби от с. Върбица, община Горна Оряховица ще могат да си направят безплатни скринингови флуорографски прегледи. На 26 март от 13.30 часа в Многопрофилната болница “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица е организиран семинар с общопрактикуващи лекари и медицински специалисти от здравните кабинети на детските и учебните заведения от общините Горна Оряховица и Лясковец. Сред рисковите групи ще бъде разпространен здравно-образователен материал “Знаете ли как да се предпазите от туберкулоза” в тираж 3 000 броя.

Имунизациите са най-сигурният начин да се предпазим от туберкулоза. Лекарите препоръчват пълноценно хранене – да се приема храна, богата на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци), съобразена с енергийните нужди на организма. Хранителните продукти трябва да са преминали ветеринарно-санитарен контрол и да са добре обработени термично, тъй като един от начините за заразяване с туберкулоза е употребата на необработено месо или мляко от заразено животно. Причинителят на туберкулозата (Микобактериум туберкулозис) се унищожава при: въздействие на пряка слънчева светлина (след 2 до 6 часа); нагряване до 85°С (след половин час); използване на почистващи препарати, съдържащи хлор. Редовните физически упражнения също предпазват от туберкулоза, тъй като повишават естествената защита на организма. Пушачите умират 4 пъти по-често от туберкулоза, в сравнение с непушачите. Тютюневият дим уврежда защитните механизми на бронхите и белодробната тъкан, а това е предпоставка за развитие на туберкулозната инфекция.
Едни от най-застрашените от туберкулоза лица са тези, които злоупотребяват с алкохол и употребяват интравенозни наркотици. При тях силно са намалени естествените защитни сили на организма.
Вирусът на СПИН оказва пагубно въздействие върху имунната система на човек. В резултат на това могат да се развият различни съпътстващи инфекции, в това число и туберкулоза. При 30% от новорегистрираните СПИН случаи в България е установена и туберкулозна инфекция. Туберкулозата ускорява развитието на СПИН инфекцията. Затова е необходимо болните от СПИН лица да се изследват за туберкулоза и своевременно да се лекуват.
Не на последно място специалистите препоръчват спазване на правилен режим на труд и почивка. Усилените физически или интелектуални натоварвания, продължителните отрицателни емоционално-психични състояния, недостатъчният сън са предпоставки за намаляване на съпротивителните сили на организма.