42 000 лева е похарчил великотърновският клуб по конен спорт за състезания през 2013 г.
42 000 лева е похарчил великотърновският клуб по конен спорт за състезания през 2013 г. / Дарик нюз, архив

42 000 лева е вложил великотърновският клуб по конен спорт „Калоян- 92” в участие в състезания през 2013 г., съобщи президентът му Михаил Костов. Отделно перо и то доста по- сериозно е издръжката на конете и на материалната база. През миналата година клубът е инвестирал и в новото кросово трасе, както и в ремонт на конюшните, обясни Мишо Костов. Бюджетът се формира на базата на дотации от тотализатора, Община В. Търново, Федерацията по конен спорт и подкрепата на спомоществуватели.

В момента конната база в Арбанаси разполага с 56 коня, 45 от които тренират. При децата са картотекирани осем състезатели, при юношите- 6, при мъжете и жените- седем. С тях освен Мишо Костов работят още треньорите Тодор Кулов и Симона Минчева.

През 2013 г. калоянци спечелиха седем шампионски титли, като Ива Тодорова и Мирослав Илиев станаха първенци и на Балканския полуостров. Лошата новина е, че “Калоян- 92” няма да получи домакинството на искания международен турнир през тази година. Причината е, че вторият плац не е готов, няма и необходимата автоматична поливна система.

5 200 лева получава клубът по програмата “Спорт за децата в свободното време” на Министерството на младежта и спорта. Сумата е половината от поисканата по проекта от клуба, информира още Мишо Костов. Според него разпределението не е справедливо, тъй като на Арбанаси се язди безплатно от ученици през цялата година, а не само през ваканциите. При това в конната база идват деца от цялата страна, а през лятото в един ден броят им е стигал и до 150.

“Тогава всички състезатели станаха треньори и водеха конете, но не сме върнали нито едно дете. В същото време клубове, които дори не ходят по състезания получават по- сериозни суми. Обърнах внимание на експертите на Спортното министерство по този въпрос, защото спортовете са различни ”, коментира Мишо Костов. Той очаква в класацията на Федерацията по конен спорт първенец за 2013 г., както и през предишните години да бъде “Калоян- 92”.