Снимка
Снимка / Дарик, архив

Контролните органи са констатирали общо 415 правонарушения на трудовото законодателство, от които 276 броя нарушения са свързани с нормите, регулиращи трудовите правоотношения, а останалите 138 са свързани с нормите, регулиращи здравословните и безопасни условия на труд. Това каза пред журналисти в старата столица инж. Невена Стефанова, директор Дирекция „Инспекция по труда“-Велико Търново. Дадени са 2 разрешения за работа на непълнолетни лица. Спрямо 1 лице е реализирана специална закрила поради уволнение. Инж. Невена Стефанова отбеляза, че от установените нарушения по здравословните и безопасни условия на труд са разкрити 111 нарушения по фирмената организация за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, 14 нарушения по безопасността на работното оборудване и технологичните процеси и 13 нарушения по хигиената на труда.

„Разкритите нарушения по трудовите правоотношения, които са общо 276 се групират както следва. 42 от тях са нарушенията по възникване на трудовите правоотношения, 46 са разкритите нарушения на работното време, 37 нарушения на нормите свързани с почивките и отпуските, а нарушенията, свързани със заплащането на труда са 39. През март 2017 година Дирекция „Инспекция по труда" - Велико Търново е сезирана за един работодател, който е забавил  изплащането на  работната заплата  на свой  работник.  Към работодателя са предприети съответните принудителни административни мерки   - задължителни за изпълнение предписания“, обясни инж. Стефанова. Тя каза още, че при инспекциите по работните места, контролните органи са установили, че 3 лица работят без трудови договори, за които в последствие са сключени писмени трудови договори. „За едно лице без трудов договор е издадено постановление по силата, на което е обявено съществуването на трудово правоотношение, тъй като работодателят не е предложил сключването на такъв. За прекратяване на констатираните по-горе нарушения контролните органи са предприели на основание Кодекса на труда общо 408 принудителни административни мерки със задължителни срокове за изпълнение. Спряна е експлоатацията на 1 отворено захранващо електроразпределително табло поради несъответствието с минималните изисквания за безопасен труд. Спряна е работата в участъци от строителен обект, поради необезопасени контури на етажни плочи. В тези участъци работещите не са били обезопасени срещу падане от височина. Не са били изпълнени минималните изисквания етажните плочи да са обезопасени чрез парапети, ограждения или здраво покритие, които да понесат съответното натоварване“, поясни инж. Стефанова. Тя допълни, че за допуснати груби нарушения на трудовото законодателство през месеца е потърсена административно-наказателната отговорност на 22 работодатели. „Съставени са 15 акта, с които са установени административни нарушения по Кодекс на труда и 7 акта на работодатели за допуснати нарушения, свързани със неизпълнени задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд“, поясни инж. Стефанова.

Инж. Стефанова допълни, че Дирекцията е разследвала една проверка за трудова злополука през изминалия месец. Тя уточни, че строителния обект се намира във Велико Търново. „Издадени са предписания, които фирмата е изпълнила. Вече има заграждения и няма нищо опасно за работещите. Всички опасности са отстранени, а фирмата е глобена 1500 лева“, уточни инж. Стефанова. По думите й осъществявайки контролните правомощия по спазване на трудовото законодателство, през месец март „Инспекция по труда“ е извършила общо 136 проверки, които в сравнение с планираните 126 проверки за месеца са с 10 повече. Персоналът в проверените предприятия е 5071 работещи, от които 2588 мъже и 2483 жени. Проверено е спазване на трудовото законодателство по трудовите правоотношения на 1839 лица, за които работодателите са длъжни да ги застраховат за риск „трудова злополука". "При проверките са проверени общо 136 предприятия - работодатели, от които за първи път са инспектирани 14 предприятия.За проверка изпълнението в срок на предприети принудителни административни мерки са извършени 40 инспекции“, каза инж. Стефанова.

Със затопляне на времето и активизирането на земеделския сезон, контролът в растениевъдството става един от приоритетите на контролната дейност на Инспекцията по труда, както на територията на област Велико Търново, така и в цялата страна. Ескпертът уточни, че акцент при проверките ще бъде наличието на трудови договори с наетите лица. „От февруари земеделските стопани могат да се възползват от онлайн системата за регистриране на еднодневни трудови договори, която позволява това да става и в извън работно време. Системата е разработена по проект „Оптимизация и иновации в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", финансирана по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ“, каза инж. Стефанова. По думите й от началото на годината в Дирекция „Инспекция по труда" - Велико Търново са регистрирани 297 броя образци на еднодневни трудови договори за работа при 8 земеделски стопани, отглеждащи лозя - винени сортове и разсадници за трайни насаждения. 
„Изпълнителна агенция „Главна  инспекция  по труда" сстартира  и  проект BG05M9OP001-3.009 „Контрол на командированите лица", основната цел на който е да се подпомогне транспонирането и изпълнението на практика на Директива 2014/67/ЕС, свързана с командироването на работници в рамките на предоставяне на услуги. Проектът се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014 г. - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Една от основните цели е създаване на единен национален уеб портал, който всяка държава - членка на ЕС, трябва да създаде по силата на директивата. Чрез него ще се осигури информираност на командированите лица и командироващите    предприятия     относно    българското    законодателство    и административните процедури, приложими към тях, както и да се даде възможност за повишаване на квалификацията на работещите в ИА „ГИТ" относно трудовата миграция и трудовата мобилност“, обясни инж. Стефанова.