Жак Баро : Европа е по-значима морска сила след разширяването на ЕС
Жак Баро : Европа е по-значима морска сила след разширяването на ЕС / netinfo
За да подчертае важността на България за Европейския съюз, в лекцията си Жак Баро обърна повече внимание на морския транспорт. Според Жак Баро с разширяването на Европейския съюз Европа се е превърнала в още по-значима морска сила. Европа осъзнава, че успешното постигане на устойчив транспорт е свързано с повече мобилност, но и с по-малко вреди за околната среда.

Затова и са поети три ангажимента: да се намали потерблението на енергия с 20 %, да се увеличи ползването на енергия от възобновяеми източници, отново с 20 %, и да се намалят вредните газови емисии с 20 %.

Тъй като повече от 83 % от емисиите въглеродни оксиди от транспорта се дължат на автомобилния такъв, ако се насърчи развитието на водния , може да се намали зависимостта от автомобилния транспорт и да се ограничи влиянието му върху околната среда, разясни комисар Жак Баро.

60 % от вноса и износа на България минава през пристанищата Варна и Бургас. За Европейския съюз 90 % от международната търговия се извършва по море. Очаква се и превоза на стоки по вода да нарастне с 34 % до 2020 година.

В момента Европейският парламент и съветът обсъждат предложението на Жак Баро за трети пакет от мерки. Този пакет ще включва мерки за компаниите за класификация, контрола по пристанищата и обезщетенията за жертвите на произшествия. Мерките трябва да бъдат приети до края на следващата година.

България като член на семейството на Общността ще играе своята роля и ще има своя дял от постиженията, заключи комисар Жак Баро.