Здравната каса пълнела хазната с измислени глоби
Здравната каса пълнела хазната с измислени глоби / Sofia Photo Agency, архив

За да пълни хазната, Здравната каса прибягва до налагането на „измислени“ глоби на болниците. Това коментира във варненското студио на Дарик Красимира Димитрова – председател на медицинския регионален синдикат към КТ „Подкрепа“.

„В неформален разговор съм чувала, че има бюджет от глоби, който трябва да бъде покрит. От касата правят проверки и винаги си намират причина за глоби“, посочи Димитрова.

Ако не се решат проблемите в здравеопазването, лекарите са готови да поискат оставката на правителството, предупреди тя. Медиците протестират срещу орязването на парите за септември с 20 процента.

„Управителите бяха принудени да подпишат анекси и да фактурират 80 на сто от дейността на лечебните заведения. Никъде не фигурират изработените 20 процента, което е документно нарушение. Няма гаранция, че парите някога ще бъдат получени“, обясни Димитрова. Очаква се същото да се случи и за месеците октомври, ноември и декември.

Недофинансираната сума няма как да бъде компенсирана от управителите на болниците, тъй като не се връщат пациенти, а специалистите не могат да лекуват само на 80 процента, посочи тя. Не е редно болните да доплащат за услугите, които получават, затова най-вероятно ще се стигне до орязване на заплатите на лекарите. Другият вариант за справяне със ситуацията е да се трупат дългове към доставчиците на консумативи.

Въпреки обещанието на здравното министерство, че парите за болниците ще бъдат изплатени в началото на другата година, медиците остават обезпокоени.

„Това са само обещания. Няма документ, който да го гарантира“, каза Красимира Димитрова. Тя коментира, че основен виновник за наличието на 2 милиона неосигурени у нас е държавата. Според председателя на медицинския синдикат тя трябва да принуди гражданите да внасят пари за здраве в бюджета, както и да плаща в пълен размер осигуровките на децата и пенсионерите. Във варненската онкоболница например 10 – 15 на сто от пациентите са неосигурени. Те обаче няма как да бъдат връщани.

Красимира Димитрова заяви още, че и друг път на лечебните заведения са били налагани абсурдни лимити като за брой оперирани или раждания например. Те обаче са били отменени.