/ снимка: Дарик Варна, архив
Изграждането на подземен паркинг към Двореца на културата и спорта е жизненоважно за комплекса. Това заяви изпълнителният директор на ДКС Минко Христов пред общинските съветници от комисията „Собственост и стопанство”.

Според него проблемът може да отблъсне желаещите да посетят събитие в Двореца,а увеличеният от 2500 на 5000 капацитет на зала "Конгресна" допълнително усложнява ситуацията с паркирането по време на концерти и други събития. 

„Проблемът с паркирането е ужасен. Всички, които идват, не искат да повторят”, изтъкна Христов. Той припомни, че идеята за изграждане на подземен паркинг е от 2014 г.

Правят паркинг за 1000 коли под Спортна зала?


Предпроектните проучвания показват, че съоръжението може да бъде с максимум 1000 места. Изграждането му ще струва около 7,2 милиона лева. Финансирането може да се осигури по програма „Джесика” или по друга линия, смята шефът на ДКС.

Всеки ден Дворецът на културата и спорта губи от липсата на реклама, отбеляза още Минко Христов. Предложението да бъдат поставени пет рекламно-информационни табла все още не е одобрено от Общината, тъй като се очаква приемане на новата Наредба за рекламната дейност.

За първи път от няколко години насам ДКС излиза на годишна печалба. Дворецът е на плюс със 179 000 лева за 2016 г., отчете още Христов.

Дружеството, което е 100 % общинска собственост, има неразплатени задължения за местни данъци и такси в размер на 731 000 лева. Ще се търсят начини задълженията, натрупани през годините, да бъдат поетапно погасени.