Правят паркинг за 1000 коли под Спортна зала?
Правят паркинг за 1000 коли под Спортна зала? / снимка: Дарик Варна, архив

Проблемът с паркирането по време на големи събития в Двореца на културата и спорта може да се реши с голям подземен паркинг под комплекса. Вече са направени предпроектните проучвания, които показват, че паркингът може да е с капацитет между 800 и 1000 места. Това обяви изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов.

Паркингът под Спортна зала ще може да се ползва и от посетителите на Морската градина, като в събота и неделя за варненци да има финансови облекчения.

Изграждането на съоръжението ще струва 7 - 8 милиона лева. За осигуряването им ще се търсят алтернативни варианти, обясни Минков.

Голяма търговска верига се настанява в Двореца на културата и спорта

Завършилата реконструкция на зала „Конгресна" е струвала близо 13 милиона лева, посочи Минков. Така той опроверга слуховете за завишена стойност на основния ремонт на най-голямата зала в комплекса.

На всички входове на Двореца вече се изгражда система за видеонаблюдение. До края на годината в комплекса ще влезе в действие система за сградна автоматизация, която ще управлява ел. осветлението, климатизацията и видеонаблюдението, които вече работят.

Чисто новата климатизационна система на зала „Конгресна" е толкова добра, че температурата вътре може да се регулира до десети от градуса. Изграденото видеонаблюдение пък е най-доброто за спортни зали в страната, похвали се шефът на комплекса. Той разкри още, че са поръчани 500 чисто нови стола, които ще се слагат върху игралното поле на „Конгресна" при концерт.

Ремонтът на Спортна зала продължава. Почти навсякъде се изгражда LED осветление. Вече е направен текущ ремонт на трите зали „Младост", както и на залите „20" и „Хореография".

Все още се издирва голяма част от строителната документация на комплекса. Липсата на книжата създава големи затруднения при обследване на някое помещение или конструктивен елемент.

Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти

Изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта даде фрапиращи примери за състоянието на подземните помещения, които представляват 70 на сто от комплекса. При огледите специалистите са се натъкнали на отрязани носещи колони и унищожени трегери. Заради неработещата дренажна система на сградата са били дупчени стени и използвани кофи за събиране на водата. Системи за управление са били закачени върху тоалетни казанчета. Климатичната система пък е била открита без двигател и циркулационни помпи.

Трагедията бе навсякъде", коментира Минко Христов. Той разкри, че над 5 тона прахоляци са били изхвърлени само от трите тренировъчни зали „Младост".

След приключване на ремонтите вътре, такива ще стартират и отвън, обяви Христов. „Този комплекс заслужава да се развива, да се става все по-добър и по-атрактивен", категоричен бе шефът на Спортна зала.