Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти
Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти / Dariknews.bg
Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти
80258
Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти
  • Минко Христов: ДКС се нуждае от още ремонти

До момента в ремонта на Двореца на културата и спорта са инвестирани 10 млн. лв., но ще бъдат необходими още средства за дъвършителни работи, за бъдещо реновиране на фасадата на Спортна зала, на терените около нея, както и за евентуално изграждане на подземен паркинг. Това заяви в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов.

„Оттук нататък общината има ангажимент да отдели средства, за да приключи успешно ремонтът“, заяви Христов.

На 19 юни ще приключи вторият етап на ремонта на зала „Конгресна“, потвърди директорът на ДКС. Всичко ще бъде изпълнено, така както успешно приключи и първият етап от реконструкцията, увери той.

Веднага след провеждането на Световната купа по акробатика и спортна гимнастика са продължили довършителните дейности по доизграждане на трибуни C, D, E и F, с което да приключи изграждането на общо 5016 места, каквото е изискването на волейболната федерация.

„На 27 и 28 юни зала „Конгрeсна“ ще домакинства мача с Куба, а на 4 и 5 юли - с Аржентина. Мачът с Канада ще се играе в Ботевград. Днес във Варна е ръководството на Федерацията по волейбол, за да провери на място как върви ремонтът“, обясни Христов.

По негови думи трибуните трябва да бъдат готови до 10 дни, след което да започне монтаж на седалките, 2000 от които вече са поставени още на първия етап на ремонта. На 20 и 21-ви трябва да се постави настилката, тъй като състезателите трябва да проведат тренировки и да се климатизират. Все още проблем остават течовете в залата.

„На 25 май съм входирал в общината актуализиран технически паспорт с мерки, които незабавно трябва да се изпълнят, особено касаещи компрометирани участъци заради подпочвени води. Те в някаква степен са овладени, но започнаха проучвания за проблемите, които предизвикват течове. Част от тях са открити и отстранени, има система за отводняване на покрива, сменена е и канализацията. Течовете във водопроводната мрежа в района на залата също са отстранени“, добави шефът на Спортна зала.

Той обясни, че все още не може да се каже каква е точната причина за течовете, но посочи, че залата за тренировки е строена през 87-ма година и оттогава не са полагани адекватни грижи за нея.

Към изграждане на дренажна система може да се пристъпи след подробни анализи и изготвен проект. Тъй като след ремонта залата е увеличила почти двойно капацитета си, е необходимо и строителство на паркоместа. Идеята е те да са подземни заради малката площ на зоната, коментира Минко Христов.

Като голям плюс той открои режимът на охлаждане на климатичната система, която до момента само е отоплявала залата. Освен това на всеки ринг са позиционирани санитарни помещения, напълно обновени и достъпни за посетителите.
Предвидено е и отопление на всички кулоари в комплекса. Във времето ще се работи и по отваряне на хранителна верига и заведения в Спортна зала, тъй като визията с павилионите в района е неприемлива, смята изпълнителният директор на ДКС. Има идея и за изграждане на широка външна зона за разходки.

Той увери, че за първите три месеца на тази година ДКС е на печалба от 1000 лева, а загубата за миналата година спрямо 2013-та е намалена с 40 хил. лв. Според шефа на Спортна зала процесът на спад вече е овладян, но трябва време дружеството да започне да печели. То дори е успяло със собствени средства да направи някои козметични ремонти. Планирано е това лято да се освежат зала „Хореография“ и зала 20.

Целият разговор с Минко Христов е в аудиозоната.