/ Спартак Варна
Около 250 000 лева ще отпусне Община Варна на футболния „Спартак 1918”, за да може клубът да започне сезона във Втора лига. Това реши бюджетната комисия към местния парламент.

Приходите, които в момента се реализират в клуба от двете спортни бази, на този етап са недостатъчни за отбора след спечелване на промоция в професионалния футбол. Очакваните годишни разходи на „Спартак” са в размер на 906 000 лева. Голяма част от средствата са подсигурени, но финансовият дефицит  на клуба  е четвърт милион лева ,  отбелязват от ръководството на футболния клуб.

"Спартак" стартира с морско дерби във Втора лига

Основната причина клубът да иска финансова помощ от Общината е забавеният строеж на клубния стадион. „Не  можем да подпишем договори със спонсори на този етап, защото не можем да им предложим площ за рекламиране”, обясни Марин Маринов, член на УС на ФК „Спартак 1918”.

„Стартирахме от нулата и в момента разполагаме с около 470 000 лева приходи. Ако караме с това темпо,  може би ще ви каним само на официални мачове, за да се радваме на победите. Само малко въздух ни трябва, защото преминахме в професионалния футбол, където разходите се учетворяват”, изтъкна Мартин Зафиров, изп. директор на „Спартак 1918”. 

Парите за ремонта на стадион „Спартак” не стигат, общината отпуска още

По време на заседанието стана ясно, че първите си домакински мачове „Спартак” ще играе в Балчик, а ремонтът на клубния стадион на „соколите” ще бъде завършен до края на годината. Според председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов съоръжението ще бъде готово да приема мачове по-рано. 

„Провалим ли сезона на „Спартак” в „Б” група, това на практика означава, че половината положени до момента усилия за клуба отиват на вятъра”, изтъкна Балабанов и уточни, че финансовата подкрепа за клуба  ще е еднократна, докато си намерят спонсор. 

Стадион „Спартак” придобива все по-завършен вид (СНИМКИ)

Представената от клуба разбивка на разходите показва, че най-много средства са заложени за заплати - 375 000 лева. Планираните транспортни разходи са в размер на 56 000 лева.

За съдийски такси за представителния отбор и ДЮШ ще отидат 60 000 лева, за наеми и тренировъчен терен - 60 000, а 18 000 - за охрана. На 44 000 лева възлизат средствата за лагери. Екипировката и спортните пособия са оценени на 25 000 лева. 

varnacouncil.bg

Общо 450 000 лева Общинският съвет ще отпусне за обновяване на болница „Света Анна”. 350 000 лева ще бъдат вложени в ремонт на фасадата на Хирургичния блок. Други 100 000 лева ще са за закупуване на лазер за извършване на литотрипсия на камъни в бъбреците. Инвестициите в болницата ще доведат до промяна на нейния капитал. Това ще доведе и до увеличаване на общинския дял в здравното заведение, в което местната власт в момента притежава 31 % от акциите. Останалите 69 на сто са собственост на държавата.

Бюджетната комисия гласува отпускане и на 35 425 лева за обновяване на фасадите на Арменската църква „Свети Саркис” и Арменското училище. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК