Община Варна
Община Варна / www.varnacouncil.bg
Управителят на Тубдиспансера във Варна, който от години е в тежко финансово състояние, сам да поиска да му бъде намалено възнаграждението и да получава две минимални работни заплати. Такова предложение при разглеждането на финансовия отчет на здравното заведение за 2018 г. пред общинската комисия „Собственост и стопанство” отправи съветникът Григор Григоров към доц. д-р Христо Ганчев заради „нищоправене и трупане на дългове”

Възнаграждението на управителя се формира чрез общинска наредба и в момента е близо 3000 лева, а средната работна заплата в Тубдиспансера е 920 лева. Здравното заведение всяка година разчита на финансова помощ от общинския бюджет, за да може да изплати възнагражденията на персонала. 

По думите на доц. д-р Христо Ганчев Министерството на здравеопазването отпуска за издръжка на болен от туберкулоза по 38 лева на ден, а необходимите средства са с 50 лева повече. Годишно това води до дефицит от около половин милион лева. 

В крайна сметка членовете на комисията не освободиха от отговорност доц. д-р Ганчев. Той беше упрекнат от Григоров и от колегата му Христо Атанасов за лошото качеството на храната за болните,  с която „персоналът хранел кучетата и котките”

На загуба в размер на 18 хил. лв. е и АГ болницата „Д-р Димитър Стаматов”. В нея през миналата година са се родили със 100 деца повече, отбеляза нейният управител проф. д-р Емил Ковачев. 

Онкоболницата „Д-р Марко Марков” е на печалба с 209 хил. лв., а средната заплата там е 1574 лева. Това е и най-високото средно възнаграждение в общинските здравни заведения. Най-ниските са в Тубдиспансера и в ДКЦ „Иван Рилски” в квартал „Аспарухово”, където сумата е 920 лева. В другите общински здравни заведения средните заплати варират между 1200 и 1400 лева

От шестте диагностично-консултативни центъра във Варна само половината са на печалба. С най-добър финансов резултат е ДКЦ „Чайка”, където чистата печалба е 30 хил. лв. В ДКЦ 4 тя е 22 хил. лв., а в ДКЦ 5 „Света Екатерина” – 6 хил. лв. 

С най-голяма загуба от над 100 хил. лв. е ДКЦ 1 „Св. Климентина”. ДКЦ 3 в квартал „Владислав Варненчик” е „на червено” с 33 хил. лв., а ДКЦ „Иван Рилски” – с 10 хил. лв. 

Повечето от управителите изтъкаха като сериозен проблем високата средна възраст на медицинския персонал

„Средната възраст на лекарите в ДКЦ 3 е 56 години, като 10 тях вече са пенсионери. Със средния медицински персонал обаче е нещо невероятно – имаме сестри на над 70 години, които няма кой да ги смени”, заяви д-р Ивелина Василева.    

Сходна е ситуацията и в ДКЦ 5, където от 70 души персонал 40 са пенсионери, допълни д-р Галина Павлова

Единствено управителят на Тубдиспансера вижда нещо положително в застаряването на кадрите. 

„При мен работят много пенсионерки и аз съм доволен от това. Когато не даваме редовно заплати, те не остават гладни, защото си получават редовно пенсиите”, коментира доц. д-р Христо Ганчев.