/ DarikNews.bg, архив
Съветниците от комисията по здравеопазване решиха да дадат положително становище да бъдат отпуснати 200 хил. лв. за обновяване на инструментариума на Клиниката по ортопедия и травматология в болница „Св. Анна”.

Инструментите, с които работят лекарите са стари и амортизирани и дори потискат пациентите с вида си, коментира д-р Ивайло Митковски от лечебното заведение, който е и член на комисията. Той добави, че в отделението се лекуват и много чужденци. Медикът показа ортопедично чукче на 25 години, с което все още работи.

Съветниците от комисията гласуваха още 60 хил. лв. да бъдат дадени на болницата за закупуване на нов генератор за аварийно захранване, тъй като сегашният е стар и токът в здравното заведение често спира. Налага се дежурни "да четат романи", докато следят дали работи, оплакаха се от ръководството на лечебницата. С 550 хил. лв. ще бъде подпомогнат ремонтът на Родилното и Неонатологичното отделение в „Св. Анна”, а с 500 хил. лв. – Онкоболницата за закупуване на нова апаратура.

Общинските съветници дадоха също съгласието си да се отпуснат от бюджета на Община Варна 500 хил. лева на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков – Варна“ за закупуване на „Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия“. Наличната ендоскопска и лапароскопска апаратура е на около 10 години, но е много амортизирана и на моменти – опасна, каза управителят на здравното заведение проф. д-р Георги Кобаков. По думите му с 1 000 души годишно се увеличава броят на пациентите в СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков – Варна“. В хирургичното отделение на болницата през 2016 г. са извършени 1 644 операции, добави проф. Кобаков.

Членовете на здравната комисия бяха запознати и с писмо от управителя на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев, в което той моли за финансова помощ  от страна на Община Варна. Задълженията на здравното заведение възлизат на близо 160 хил. лева, като 98 хил. лева от тях са към НАП. Съветниците не уважиха молбата. Те поискаха да получат подробна информация за задълженията на лечебното заведения, след което да се реши какви действия да бъдат предприети.