Забраниха продажбата на храна на открито, съветник заплаши с оставка
Забраниха продажбата на храна на открито, съветник заплаши с оставка / Дарик Кюстендил, архив

Да не се допуска продажбата на хранителни стоки на открито, в това число на плодове и зеленчуци, на места, които не отговарят на изискванията на Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните. Това предвижда новвата Наредба за разполагането на преместваеми търговски обекти, която гласуваха съветниците на 9-тото заседание на Варненския местен парламент. Търговците няма да имат право да слагат правилионите си и на различни от пазарните площадки, както и на такива, определени със заповед на кмета по предложение на районните администрации.

В общински и държавни имоти няма да могат да се поставят обекти с площ, по-голяма от 15 кв. м. и маси, по-големи от 10 кв. м. Върху имоти за озеленяване, както и върху някои главни улици и булеварди, също ще бъде забранено слагането на павилиони.

Преместваемите обекти ще могат да се стопанисват за срок до 3 години по схема, одобрена от главния архитект. В курортите и Морската градина павилионите ще се поставят по схема, одобрена от комисия. В нея ще участват четирима общински съветници и трима представители на администрацията. Разполагането на търговски обекти в Приморския парк ще бъде възможно само през летния сезон.

С глоба от 1000 до 2000 лв. ще се наказва всяко физическо лице, което сложи павилион без нужното разрешително. За юридически лица предвидената глоба е от 2000 до 10000 лв.
Общинските съветници одобриха новата наредба без особени дебати. Те не приеха предложението на председателя на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност Снежана Донева документът да бъде върнат за преразглеждане. Тя изказа възмущението си от това, че като председател на комисията не е била запозната с част от вкараните промени в наредбата.

„Група общински съветници и част от администрацията са предложили промени без знанието ми. Така не се работи. Ако това се повтори, ще подам оставка”, закани се Донева.