Възраждат Царския манастир „Св. Богородица” във Варна
Възраждат Царския манастир „Св. Богородица” във Варна / netinfo

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи молебен пред кръста в Царския манастир „Св. Богородица".

В Неделя кръстопоклонна Православната църква чества Светия и животворящ кръст Господен и го поставя в центъра на храма, като извор на сила, любов и надежда във времето на постния подвиг.

Приканват се всички православни християни и граждани на Варна в 14,00 часа да се включат в молитвата при откриването на кръста при разкопките на манастира. С това събитие ще започне възраждането на това място и превръщането му с общите усилия на Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна в съвременен археологически църковен музеен образователен център „Царски манастир „Св. Богородица".

Раннохристиянският манастирски комплекс се намира в местността "Пчелина" над кв. "Възраждане" във Варна.

През 2015 година се навършиха две важни годишнини - 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България. В чест на тези паметни събития, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в Царския манастир „Св. Богородица" край Варна на 23 декември 2015 година беше издигнат 8-метров дървен кръст.

Царският манастир „Св. Богородица" е бил най-големият извънстоличен духовен център на България. Той е построен в края на IX век и просъществува до XI век. За това свидетелстваt украсата и откритият скрипториум - една от най-големите средновековни сгради в България от X - XI век. Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност - превод и преписване на християнски книги от гръцки на български. В района на манастира е намерен печат на княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон.