Във Варна преглеждат безплатно за болестта на Паркинсон
Във Варна преглеждат безплатно за болестта на Паркинсон / снимка: Sofia photo agency, архив

Безплатни прегледи за Болестта на Паркинсон ще има във Варна, София и Пловдив през този месец, съобщиха от Националната организация на хора, болни от късен Паркинсон. Прегледите се организират съвместно със Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България и са в рамките на информационна инициатива „Живот с Паркинсон".

Във Варна прегледите ще се извършват в болница „Св. Марина", всеки вторник и четвъртък, от 13.00 до 14.30 ч. Не е необходимо предварително записване.

Целта на кампанията е да помогне на засегнатите от болестта на Паркинсон и техните да повишат информираността си, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно.

Предстои да бъде създадена интернет страница - www.parkinson.bg, на който ще бъде публикувана здравна информация, съвети и лични истории на пациенти.

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга повече от 6.3 милиона души, което го прави второто по разпространение дегенеративно неврологично заболяване в света.

Болните са около 15 000 души. В напреднал стадии са 30%, а в последен стадии - около 1000 души. Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадии, а в последния стадии - след още 3-4 години. От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината защо болестта засяга в по-голяма степен силния пол все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30-години. Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява" и застига хора в активна възраст.

Болестта буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.

Все още не са установени докрай и причините, водещи до разрушаване на нервните клетки, „отключващи" заболяването. Засега специалистите се обединяват в мнението, че болестта на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.