Второкласничка търси живот за майка си
Второкласничка търси живот за майка си / личен архив

Мамо, да излезем в парка и да поритаме топка! Тази на пръв поглед простичка молба е най-голямата мечта, която иска да изрече второкласничката Йоанна. Мечта й е, защото майка й е прикована към инвалидния стол.

Вече трета година 43-годишната Нелия Великова от Варна не може да се порадва истински на дъщеря си - да порита топка с нея, да се разходи в парка, да отидат заедно до магазина – все неща, които правят майка и дъщеря.

Преди три години инцидент променя коренно живота на семейство Великови. След падане Нелия се обездвижва. Получава шийна миелопатия при многоетажна спинална стеноза, постравматичен локус на миеломалция на ниво С5 – по данни с ядреномагнитен резонанс.

Две години е на легло и не може да се обслужва самостоятелно. Само голямата любов, която получава от малката Йоанна, съпруга си Николай, двете сестри, майка си и баща си, й помагат да продължи да вярва в доброто бъдеще, да прави всичко по силите си, за да види отново светлината в тунела. Тези усилия дават плод – от няколко месеца тя, макар и с чужда помощ, се изправя на крака.

Нелия не пада духом. Не пада, дори и от това, че съпругът й напуска работа, за да я гледа, вследствие на което семейният бюджет отънява до минимум. Семейството живее на месец със 186 лв. пенсия, 32,50 лв. детски и 70 лв. за придружител. Помагат родителите й и двете сестри.

Никой не губи надежда. Цялата фамилия вярва, че ще преодолеят тежката криза. Най-голямата им надежда идва от това, че специалисти от клиника в Москва са готови да приемат Нелия за консервативно лечение със стволови клетки. За целта са необходими 19 800 евро за първия подготвителен етап и още 52 000 евро за следващите 2 години лечение, включително 8 преливания на стволови клетки. Сумата обаче е непосилна за семейството, което е открило банкови сметки, за да може да изпълни мечтата на малката Йоанна.

Сметките са:

в лева: IBAN: BG67 CECB 9790 4087 5750 00;
в долари: IBAN: BG67 CECB 9790 4187 5750 00 и
в евро: IBAN: BG67 CECB 9790 4487 5750 00; BIC – CECBBGSF, при ЦКБ АД клон Варна. Титуляр: Нелия Тошева Великова