Всеки пети ученик във Варна е употребявал наркотици
Всеки пети ученик във Варна е употребявал наркотици / netinfo
Всеки пети ученик във Варна е употребил поне веднъж в живота си някакво незаконно наркотично вещество. Това сочат резултатите от социологическо проучване сред 3 151 осмокласници и деветокласници, направено през миналата година от екип на Дирекция “Превенция” към Община Варна. Изследването е обхванало 44 варненски училища и цели да получи данни за разпространението на наркотици сред подрастващите с оглед бъдещо прилагане на превантивна програма за ограничаване на явлението.

Близо 18 процента от анкетираните са употребили някакъв наркотик през последната година, сочи още изследването. Повече от половината от учениците, декларирали употреба поне веднъж в живота си, са опитвали дрога още на 13 – 14-годишна възраст. Според д-р Борислав Станчев – експерт към Дирекция “Превенция”, взел участие в изследването, не се наблюдават полови различия. Момчетата и момичетата са с равно присъствие в групата на употребилите наркотик. За разлика от представителите на силния пол обаче, девойките се пристрастяват много по-бързо към психотропни вещества и имат повече интоксикационни проблеми.

По думите на д-р Станчев, в последните години най-често учениците употребяват марихуана, която е последвана от стимуланти и хероин. Тревожна е тенденцията на все по-ниска възраст да се употребяват за първи път психоактивни вещества.

Особено важна е ролята на средата, категоричен е специалистът. Общуването на младежите с такива, които вече употребяват наркотици, ги тласка към подражание. Според Станчев, прокламираното през годините обяснение, че учениците посягат към наркотични вещества, за да избягат от проблемите си, е мит. Повечето го правят защото е модерно, за забавление и с демонстративен характер. Тревожна е и статистиката, според която все повече младежи прибягват и към употребата на алкохол, което в съчетание с наркотик, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. С тежка алкохолна зависимост са младежи едва на 19 – 20 г.

Според специалистите, работещи по проблемите на наркотичното разпространение, е нужна превенция, която да покрива не само застрашената възрастова група, но и по-малките. Въпреки усилията на институциите, за момента няма достатъчно добри програми за защита от наркотици. 120 хил лв. не достигат на общината за осъществяване на превенция сред най-засегнатата възрастова група – от осми до дванадесети клас. От 5 до 7 хил. лв. са нужни за разработване на нови програми.