Всеки четвърти пациент в “Света Марина” не е от Варна
Всеки четвърти пациент в “Света Марина” не е от Варна / netinfo

11 077 пациенти от цялата страна са лекувани във варненските болници по клинични пътеки през първите шест месеца на годината. За лечението на тези пациенти РЗОК във Варна е платила на болниците общо 8,555 млн. лева, което прави 28,59 на сто от всички здравноосигурителни плащания по клинични пътеки през периода, съобщават от Районната здравноосигурителна каса.

Средната стойност на един случай по всички клинични пътеки през полугодието е била 655 лева. За пациентите от Варна средната стойност на клинична пътека е била 617,56 лева, докато за лечението в болница на пациенти от населени места извън област Варна тя е струвала средно 772,31 лева. Разликата в средните стойности за болничното лечение на варненски и пациенти от други населени места се обяснява с факта, че болнична помощ в морския град обикновено търсят пациенти с усложнена патология от други области, а ползваните клинични пътеки са сред най-скъпоструващите.

Най-много здравноосигурени пациенти от страната са лекувани в университетската болница “Света Марина”, където са били хоспитализирани 5102 пациенти през първите шест месеца на годината. Тяхното лечение по клинични пътеки е струвало 5,190 млн. лева. На второ място по брой “чужди” пациенти са лекувани 1201 души в болницата “Света Анна”, за лечението на които РЗОК – Варна, е платила 1,014 млн. лева.

По географски признак най-много пациенти са лекувани във Варна от Добрич – 3056 души, следват ги здравноосигурени лица от Шумен – 1437, Силистра – 1410, Бургас – 1323. Седем души от Перник също са търсили тук болнично лечение през полугодието.

Най-ползваните от пациенти от други населени места клинични пътеки са за лечението на солидни тумори на лица над 18 години, за инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания, левкемии, възпалителни ставни заболявания, лимфоми, анемии, сърдечна хирургия, заболявания на щитовидната жлеза, операция на катаракта и др.