„Воеводи” вдигнаха ромска къща насред централния площад
„Воеводи” вдигнаха ромска къща насред централния площад / Дарик Варна

Активисти на ВМРО издигнаха незаконна къща от ромски тип на централния варненски площад „Независимост", непосредствено до фонтаните. По този начин „воеводите" протестират срещу Регионалната дирекция „Национален строителен контрол" /РДНСК/. Според ВМРО строителната инспекция саботира всички действия на Община Варна за премахване на незаконните постройки в ромската махала Максуда.

„Във всеки голям град в страната има по една или две цигански махали, които са „град в града", изградени са против всякакви закони, но нито една от институциите не предприемат мерки. Очакваме държавата да започне да си върши работата", заяви Костадин Костадинов - заместник-председател на ВМРО и координатор на партията за Североизточна България.

„Проблемът е на най-високо държавно ниво. Държавата съзнателно отказва да реши този въпрос. И ако не го реши сега, след 10 години проблемът ще стане абсолютно нерешим. А циганската махала ще бъде тук, където сме в момента", посочи местният лидер на ВМРО.

По данни на ВМРО в Максуда живеят поне 25 000 души, а незаконните постройки са стотици. Само от район „Младост" са съставили 89 констативни протоколa за над 200 строителни нарушения в ромската махала. Няколко констатации за строителни нарушения в Максуда са направили и от кметство „Одесос". „Явно обаче там не си вършат добре работата, тъй като повечето строителни нарушения попадат в рамките на този район", посочи Костадин Костадинов.

Воеводи вдигнаха ромска къща насред централния площад
netinfo

Идеята за днес била да бъдат вдигнати още две постройки, но според Костадинов органите на реда нямали да позволят, тъй като разрешението за акцията е до 14 часа. Протестиращите смятат да оставят бараката докато общината и РДНСК не придприемат сами действия за премахване на незаконния обект. Когато това се случи, от партията възнамеряват да изпратят сигнал до Комисията по дискриминация, тъй като по този начин щели да бъдат поставени в неравностойно положение спрямо ромите в Максуда.

Към 16 часа бараката на площад "Независимост все още стоеше непокътната.