Вливат 200 млн. евро във Варна
Вливат 200 млн. евро във Варна / Снимка Днес+
Над 200 млн. евро възлизат инвестициите, които ще бъдат направени във Варна от международната компания Orchid Developments Group, листвана на Лондонската фондова борса. Част от парите ще бъдат влети за комплекс в жк “Дружба”, който ще представлява комбинация от жилищна и офисна част и паркинг. Той ще бъде готов до 2 години. За същия период от време трябва да приключи и работата на друг комплекс, включващ търговски части и офиси. Предвижда се проектът да стартира през април или май следващата година. Площта ще бъде от 20 хил.кв.м. Освен това през миналата година кампанията започна изграждането на жилищен комплекс от затворен тип с 1000 апартамента във варненския квартал “Възраждане”, разказа изпълнителният директор на Orchid Developments Group Офер Миретцки. Той информира, че са закупили и други имоти, но отказа да издаде подробности.

Днес официално бе направена първа копка на друг проект – внушителен търговски и развлекателен център Grand Mall Варна. Той се намира на кръстовището, където се пресичат ул. “Андрей Сахаров” и бул. “Владислав Варненчик”. На тържеството присъства и варненския кмет Кирил Йорданов. Инвеститорите вградиха в основата на търговско-развлекателния център “капсула на времето", в която поставиха вестник, монета и карта на морската столица. На градоначалника бе връчен златен ключ, с който да отключи вратите на Grand Mall през пролетта на 2010 година, когато е планирано завършването на проекта.

Разгънатата застроена площ на мола е около 200 хил. кв.м., което го превръща в най-големия комплекс от смесен тип в града. Той разполага с 50 хил. кв. м. търговска площ, като над една трета от нея вече е отдадена под наем. Сред ключовите имена в проекта се отличават “Carrefour”, кино “Арена”, “Техномаркет”, “Orange” и други. През октомври тази година Grand Mall е подписал дългосрочен договор с “Carrefour” – най-голямата верига за бързооборотни стоки в Европа и втора по големина в света. Хипермаркетът е най-големият наемател в мола и ще бъде разположен на подземното ниво на площ от близо 10 000 кв.м. В надземната си част комплексът ще се състои от три нива, две от които са с търговско предназначение, а на третия най-висок етаж ще бъдат разположени кина, ресторанти и други обекти за развлечения.

Друг ключов наемател е кино “Арена”. Кинокомплексът ще се позиционира на етажа за забавления, като върху приблизителна площ от 2600 кв.м. ще бъдат разположени осем модерни киносалона с общо над 1200 места. Инвестицията на проекта Grand Mall надхвърля 100 млн. евро. Проектът предвижда и три офис кули, които ще се извисяват на височина от над 75 метра и ще откриват панорамна гледка към целия град.

Grand Mall ще включва над 220 магазина, предлагащи от дрехи, обувки, аксесоари, спортни облекла, парфюмерия и козметика до стоки за дома, книги, техника, ресторанти и кафенета, заведения за бързо хранене, детски кът, кино и други. Посетителите на комплекса ще разполагат с два подземни и пет надземени паркинга на няколко нива с над 1700 паркоместа.

Според Ели Егози, съветник от Борда на директорите, молът ще промени търговския живот във Варна и условията за наемане на офиси и обекти. Предстои сключването на договори с големи компании, които за първи път ще стъпят в България. Магазини на девет от най-известните имена в световната мода ще бъдат разположени на огромна площ. Те обаче ще бъдат оповестени след три месеца. Според Езоги потенциалните клиенти в мола ще бъдат над 600 000 души.

Екипът, който работи по изграждането на мола, включва компания Orchid Developments Group, израелското студио за архитектурен дизайн MYS Architects, които ще си сътрудничат със студио Lagis ltd.-Варна. Само по този проект се осигуряват над 1500 работни места по време на строителството и около 200 при откриването./Днес+/