Вкараха „Линкълн”-а на митрополит Кирил в богослужение
Вкараха „Линкълн”-а на митрополит Кирил в богослужение / Impact Press Group

Линкълнът от 2012 -та на дядо Кирил влезе в неделната проповед на варненски свещеник. Точно преди броени минути в местен храм звучеше вместо слово за човешките ценности, изявление за това как нямало нищо лошо духовните лица да карат скъпи автомобили, просто защото те били по-икономични. Теорията беше подкрепена отново с цитати от Свещената книга Библията, както преди дни в изявление на Епархийския съвет. Припомняме, че тогава един от свещениците се нахвърли върху варненски журналисти, наричайки ги "жалки".

Отново беше пропуснат цитатът за това как Христос влиза в Йерусалим на магаренце, както и този, че "По-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в царството небесно."

Това обаче не беше достатъчно, защото в божията обител са поставени тонколони за външно озвучаване, така че неделните слова да се чуват и от улицата.

В продължение на близо десет минути отецът обвиняваше журналистите в България, че са създали изкуствен проблем, за да манипулират народа. Сравни ситуацията с гоненията на църквата в миналото.

Някои от присъстващите слушаха изумено, други - в захлас, а трети побързаха да напуснат молитвените пространства, за да не чуват неща, с които не са съгласни, беше тяхното обяснение отвън. Почти никой обаче не събра сили да изрази публично мнението си, прекъсвайки "проповядващите".

Минути след финала свещенослужителят обясни в по-тесен кръг, че би искал да се дава повече гласност на доброто, което църквата прави за нуждаещите се./ Petel.bg