Варненските седесари писаха „Добър“ на кмета
Варненските седесари писаха „Добър“ на кмета / Дарик Варна, архив

50% от анкетираните членове на СДС във Варна са дали добра оценка на работата на кмета Иван Портних, а 37 на сто от тях смятат, че той заслужава много добра атестация за труда си. 3% са на мнение, че се справя лошо, а 10 – че работи задоволително. Проучването е направено по време на конференция на партията миналия петък, съобщи нейният лидер Янко Станев.

67 на сто от гласувалите варненски седесари определят стандарта на живот в морската столица като задоволителен и добър, а 14% смятат, че е лош. Много добра оценка дават 19% от запитаните.

По отношение на Общинския съвет членовете на СДС Варна са на мнение, че той функционира по-скоро добре. Такава оценка са дали 40 на сто от анкетираните. 7% от тях смятат, че местният парламент се правя зле, а 33% дават много добро мнение.

Според Янко Станев причината кметът да получава по-висока оценка от Общинския съвет се крие в състоянието на политическите конструкции в местния парламент. Лидерът на СДС Варна смята, че трябва да се направят стъпки за въвеждане на политически ценности в него.

По думите му групите съветници с разпознаваеми лидери и ясни и точно изявени политически позиции са ГЕРБ – с конструктивните Тодор Балабанов и Марица Гърдева, БСП – с професионалния политик Борислав Гуцанов, ДПС, негласно подкрепено от БЗНС – с все по-израстващия Христо Атанасов, и патриотите – със стабилния и сериозен Димитър Карбов.

„За Реформаторския блок обаче никой не може да каже колко крила има в Общинския съвет.  На една страна са хората на ДСБ /без група/, на друга – именуващи се реформатори с Кирил Георгиев /ДБГ/ и самостоятелната група СДС - граждани и експерти. Не може постоянно да се напуска и да се влиза в десницата, РБ не е манастир, за да има игумен и не може безпринципно ту да си вътре, ту вън”, категоричен беше д-р Янко Станев.

„На хората им е омръзнало разединението, те искат единство“, е изводът на Станев. 51,2% от запитаните на конференцията на партията искат СДС да се яви на предстоящите президентски избори в рамките на Реформаторския блок, а останалите са на мнение, че това трябва да стане във формата ЕНП, допълни още той. 96 на сто пък не одобрявали провеждане на предварителни избори.