Варненец инициира конкурс за оригинални градски скулптури
Варненец инициира конкурс за оригинални градски скулптури / netinfo

Конкурс за оригинални скулптури с цел нова визия на града обяви варненецът Стефан Августинов. Наградният фонд е около 2000 лв, като част от парите вече били събрани, съобщава инициаторът, който е взел присърце облика на централната градска част.

На 26 август Стефан Августинов се включи в предизвикателството #icebucketchallenge, но посочи за своя кауза не болестта ALS (Amyotrophic lateral sclerosis) , а ALV (от англ. ез. Awesome look of Varna – страхотно изглеждаща Варна). След като се заля с кофа студена вода, Августинов предизвика над 20 души, начело с кмета Иван Портних и секретаря на Община Варна Кристиян Богоев. Те трябвало да дарят средства за създаването на наградния фонд за конкурса. До този момент дарения за общо 600 лв. са потвърдили Веселин Марешки, Чавдар Трифонов, Михаил Куликов и Христо Димитров, както и инициаторът на идеята.

В писмо до Дарик Августинов обяснява своята идея:

"Създаването на запомняща се идентичност на морска тема ще допринесе за развитие на града.

Конкурс за идеи за създаване на идентичност за центъра на Варна чрез вграждане в облика на морската столица на градски скулптури ще бъде обявен до 22 септември. Състезанието, което ще бъде насочено предимно към младите варненци, ще има за цел да събере кретивни предложения за красиви елементи, които да се впишат и по възможност да станат символи на града за идващите край морето гости и туристи.

Награден фонд от около 2000 лв. ще бъде раздаден на победителите в конкурса. Техните предложения ще бъдат подбирани чрез гласуване в интернет. Условията на конкурса ще са простички - креативни идеи за градски скулптури, които да се впишат в градската среда на Варна, но и да бъдат на тематика, описваща любимия ни град като морска столица. Освен това, подадените проекти трябва идеално да съотвестват на околната архитектура и да не пораждат дисбаланс нито в цветово, нито в мащабно отношение.

Идеята за конкурса възниква, след като реализираният досега проект за обновяване на централната градска част породи множество критики и дискусии – както сред професионалните гилдии, така и сред жителите и гостите на морската столица. Голяма част от негативните реакции на варненци бяха насочени към фирмата-изпълнител, докато не стана ясно, че проблемите всъщност са заложени още в проекта. Визията с ръждивите лодки и пейки, както и асмата на центъра със сигурност подхождат повече на град с лозаро-винарски традиции, отколкото на Варна.

Проектът “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна” не може да бъде променян, тъй като е по европейска програма, но позволява да бъдат поставени подобни градски скулптури на няколко места в централната част на града. Те могат да се превърнат в запомнящи се символи по примера на Малката русалка в датската столица Копенхаген.

Организаторите ще насочат участниците към морската тематика - плувец/ци, ветроходец, сърфист, вълни, корабен рул, морски фар, делфини, риби, и т.н. Условие за участие ще бъде предложенията да са не просто атрактивни, но и да съответстват на облика на Варна именно като морска столица на България.

Конкурсът няма политически и икономически цели, нито такива да дискредитира и увреди имиджа и името на някого. Той ще даде възможност на млади (а може би - и не толкова млади) таланти да предложат идеи, които да спасят пешеходната зона преди окончателното й насищане с куриозни детайли като монолитните камъни и корозиралите лодки-саксии, идеи, които могат да променят визията на града и да й придадат специфична идентичност. В същото време се цели политици и общественици да покажат пряката си заинтересованост за града ни.

Предложено е на Община Варна да бъде съорганизатор на конкурса като е възможно той да стане част от кампанията за Европейска столица на културата 2019. Но дори и местната управа да откаже, конкурсът ще се проведе, тъй като наградният фонд ще бъде набран. Резултатите ще бъдат предадени на кмета на Варна, ако той и екипът му преценят, резултатите да бъдат реализирани като проект."

Повече информация за идеята и конкурса тук