Варна с проекти за 162 млн. лева
Варна с проекти за 162 млн. лева / Sofia Photo Aгency, архив

На общо 227,3 млн. лева възлизат европроектите, по които общините в областта  работят и предстои да завършат през тази година. Това обяви областният управител Коста Базитов.

Тази година Община Варна ще реализира проекти за общо 162 млн. лева, отпуснати от Брюксел. Сред големите проекти са този за интегриран градски транспорт, втория етап на новата пречиствателна станция и изграждането на седем нови центъра за настаняване от семеен тип.

Други три общини могат да се похвалят с проекти за над 10 милиона евро. Провадия ще усвои над 19,6 млн. лева, Бяла - близо 19 млн. лева, а Аксаково - почти 14,5 млн. лева. С европари Провадия ще се сдобие с нова битова канализация (проект за 18,6 млн. лв.). В Аксаково също ще бъде подобрена градската среда с изграждане на нова канализация (проект за 13,4 млн. лв.). Нова инженерна и ВиК инфраструктура ще бъде изградена и в Бяла (13 млн. лв.). В крайморския град се работи и по проект, насочен към античното селище на нос Свети Атанас (проект на стойност 5,3 млн. лв.).

В останалите общини сумите са от порядъка на 2-3 млн. лева, посочи губернаторът.

В Областна управа няма информация дали има опасност някои общини в областта да връщат пари на Брюксел. Подобен случай имаше миналата година в Белослав. Общинската власт там се наложи да върне 4 млн. лева от усвоените по европроект, с които бе изграден водният цикъл на града. Одитният орган, следящ за изпълнението на проекта, прецени, че има нарушение при възлагането на обществена поръчка.

Отделно Областна администрация работи по четири проекта, чиято обща стойност е над 4 млн. евро. В тях администрацията си сътрудничи с различни европейски организации, като бюджетът на Областна управа по четирите проекта е на обща стойност над 420 000 евро.

Единият от проектите цели да се намали дискриминацията чрез развитие на съвместно разбирателство между ромите и основните общности. В рамките на този проект във Варна се подготвя издаването на наръчник с добри практики и изграждане на мрежа от експерти.