Учиха журналисти на китайски език
Учиха журналисти на китайски език / ИУ Варна

Обучение по китайски език за журналисти се проведе днес във Варненския Икономически университет. Лектор бе Сион Юхоан, която обясни системата за транскрипция на китайския език, на основа на латинската азбука наречена – ПИНИН.

Това позволи на журналистите, присъствали на урока, да пишат и произнасят правилно всички китайски имена и думи, когато са изписани на латиница. Например: името на преподавателката в курса на латиница се изписва XION, но се произнася Сион. Журналистите научиха, че всяка буква има ударение. В зависимост от него се променя и произношението – възходящо, низходящо и т.н.

Днешното въвеждащо обучение е по идея на Център „Иновации и развитие“ при Икономически Университет – Варна. От 10 февруари Центърът организира обучението по „Китайски език и култура“.

Това е съвместна програма с Институт Конфуций при Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методи“. Часовете ще се водят от китайския преподавател Сион Юхуан. Обучението е с продължителност 20 астрономически часа и завършва с издаване на сертификат от институт Конфуций за ниво „начинаещ“.