Кристиян Тодоров
Кристиян Тодоров / БГНЕС, архив
Ученик и рецидивист, участвал в наказателни бригади и сочен за наемен убиец, се изправят днес пред Варненския окръжен съд, за да отговарят за опит за убийство на охранител. 17-годишният Кристиян Тодоров и 36-годишният Галин Мирчев са подсъдими за инцидента в началото на годината пред дискотека „Гетсби”, когато беше намушкан охранител. След инцидента Мирчев, когото прокуратурата сочеше за физическия убиец на бизнесмена Борислав Манджуков, успя да избяга и няколко месеца се укриваше, преди да бъде задържан.  

В нощта на 27 срещу 28 януари Галин Мирчев и Кристиян Тодоров се забавляват заедно със свои приятели във варненската дискотека „Гетсби”. В съботната вечер там има около 400 души. 

Обвиняемите се познават, тъй като са тренирали заедно борба. 16-годишният тогава Кристиян е десетокласник в частно училище и не би трябвало да се намира по това време в заведението. Той обаче успява да заблуди охранителите на входа, показвайки фалшива лична карта.   

Галин пък трябва да се намира в затвора, тъй като има две влезли в сила ефективни присъди и е обявен за общодържавно издирване. Той е чест посетител на дискотеката, като всеки път създава проблеми. Влиза в конфликти с други клиенти, унижава персонала и гардовете, на които не позволява да го проверяват за оръжие. Същото поведение демонстрира и във фаталната нощ. 

Два часа след полунощ компанията на Галин и Кристиян се скарва с клиенти на съседната маса, които си тръгват преди да се стигне до физическа саморазправа. Двамата обвиняеми обаче не се успокояват и започват да трошат бутилки, замервайки посетители. 

Налага се намеса на охраната и 36-годишният Армен Алексиян извежда буйстващите клиенти навън. Пред входа на заведението Кристиян го хваща през кръста, а Галин вади нож и му нанася повече от 15 удара по цялото тяло. Един от тях попадна в лявата гръдна половина на Армен, в близост до сърцето. 
Пострадалият охранител е откаран в тежко състояние в болница, където лекарите успяват да спасят живота му. 

Кристиян и Галин веднага се разбягват. Ученикът обаче е задържан бързо от полицията му. Той се оказва с богато криминално досие. В него фигурират въоръжен грабеж, палеж на автомобил, нанасяне на телесна повреда и притежание на наркотици.

При довеждането му съда за разглеждане на мярката за неотклонение Кристиян се разплаква. Моли да бъде пуснат на свобода, за да ходи на училище и тренировки. Съдът обаче постановява той да остане в ареста, където се намира и в момента. 

Галин Мирчев успява да се укрие добре и дълго време не може да бъде заловен. Това се случва чак на 29 май, когато е арестуван край варненско казино след преследване. Заявява, че през изминалите 4 месеца е пребивавал на постоянния си адрес и дори е бил спиран с автомобила си от полицаи. 

Мирчев е осъждан два пъти от Специализирания съд за участие в организирани престъпни групи, ръководени от Николай Тошев-Чирпанския и от Радослав Калчев-Черния Роди. Именно членовете на тези наказателни бригади бяха посочени от прокуратурата, че стоят зад няколко убийства. Според държавното обвинение Галин Мирчев е бил физическият извършител на убийството на бизнесмена Борислав Манджуков през 2014 г. 

Повдигнатите обвинения срещу Кристиян Тодоров и Галин Мирчев са за опит за умишлено убийство. Предвиденото наказание е същото като за довършеното престъпление - лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Тъй като обаче Кристиян е непълнолетен, той може да получи най-много до 10 години затвор. 

Ако подсъдимите предпочетат делото да бъде гледано по съкратената процедура и признаят вината си, то наказанията им ще бъдат намалени с 1/3. На днешното разпоредително заседание ще стане ясно по какъв ред ще протече процесът.