/ www.mtitc.government.bg
Развитието на пристанище Варна-Запад като инфраструктура за контейнерен и фериботен терминал и на Варна-Изток като зона за обществен достъп и круизен туризъм, трябва да се планира в добра координация.

Световен лидер в развитието на пристанищните дейности посети порт Варна

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на работно посещение в морската столица. Той припомни, че Генералният план за пристанище Варна се разглежда от междуведомствен съвет.

Желязков бе категоричен, че решението трябва да бъде взето в пълно взаимодействие с местната власт, обществеността на града, синдикатите и работещите в пристанището.

„В момента върви голям проект за удълбочаването на каналите на Варна-Запад, който ще подобри възможностите за развитието му като контейнерен и фериботен терминал, както и увеличаване обема на насипните товари.

Министърът на транспорта ще инспектира варненското пристанище

Това е голяма инвестиция, заложена в държавния бюджет“,
припомни министърът. Той добави, че от друга страна Варна-Изток в източната си част се развива като зона за обществен достъп, почивка, круизен туризъм и яхтено пристанище.

По време на посещението си министър Желязков направи инспекция на въведените в експлоатация съоръжения в Българския морски квалификационен център.

„Досега са инвестирани 1 милион лева в оборудване за обучение и предстои да бъдат вложени още 1 милион лева“, каза министър Желязков. По думите му, средно 3000 морски лица от България и чужбина се обучават в центъра.