Търговци от рибната борса провалиха среща с областния
Търговци от рибната борса провалиха среща с областния / Sofia Photo Agency

Планираната за 11:30 часа среща между областния управител Данчо Симеонов и търговци от рибната борса не се състоя. В областна управа дойдоха само няколко продавачи, които не отговориха на поканите на Симеонов да се качат в заседателната зала на сградата.

Проблемът със затварянето на борсата може да бъде разрешен като възможно най-скоро бъде изградена нова на рибарското пристанище, която да отговаря на нужните норми, смята губернаторът. Средства за целта могат да бъдат търсени, освен по оперативни програми, и от предприятието "Рибни ресурси", което е обещало съдействие, посочи той. Стремежите са новата борса да бъде отворена до лятото или най-късно до края на годината.

Данчо Симеонов припомни, че отговорността за негативите, които търпят търговците, носи фирма "Пазари", с която те са сключили договори. Мястото, където се намира така наречената рибна борса, е заложено като зелена площ и дори няма строителни документи, коментира областният управител.

От началото на годината обектът на няколко пъти прекратяваше работа след разпореждания на Регионалната ветеринарномедицинска служба. След последната заповед в края на миналата седмица търговците се събраха на протест пред сградата на Областаната администрация, но заради отсъствието на губернатора срещата беше насрочена за днес.

Проверка на ветеринарномедицинска служба констатира лошо състояние на стените, тавана и вентилацията в Рибната борса, както и липса на тоалетни, мивки, камери, складови помещения и  генератори за лед.