Тръгна делото срещу лицата, продавали информация с лични данни
Тръгна делото срещу лицата, продавали информация с лични данни / netinfo
Варненският окръжен съд даде ход на делото срещу тримата варненци, разпространявали личните данни на десетки жители на морския град, съобщават от пресслужбата на Съдебната палата. Красимир Аргиров, в съучастие с Петър Стоянов и Билгин Сали като помагач, при условията на продължавано престъпление, разгласили сведения за имената, единните граждански номера, адресите, телефоните и други специфични данни на десетки хиляди варненци. Тримата се обвиняват и за записване, въпроизвеждане и разпространение на компютърни игри, програми, както и на пиратски копия на филми, музика и видеоклипове.

Производството срещу Билгин Сали се води задочно, след като днес стана известно, че още в края на миналата година той е напуснал страната и работи във Великобритания. Дискът със защитената от Закона за защита на личните данни информация бил предложен на клиент чрез посредничеството на Билгин. Само срещу 400 лв "купувачът" получил личните данни на варненци и веднага потърсил съдействието на полицията. Органите на реда установили по несъмнен начин престъпното деяние, но не бил открит каналът, по който те са получени.

Съдът отказа на Красимир Аргиров да приложи процедурата на "съкратеното съдебно следствие" поради факта, че производството се води срещу трима подсъдими, единият от които ще бъде съден задочно. Аргиров призна вината си и по двете обвинения, за разлика от Петър Стоянов, който отрича да носи отговорност за записването и разпространението на личните данни на варненци. Пред съда бяха разпитани основните свидетели, които изясниха механизма на предлагане на диска с информацията, изтекла от служба ЕСГРАОН във Варна. Защитата на Стоянов настоя да бъдат разпитани и вещите лица, изготвили двете експертизи - тази на диска с личните данни, и на откритите пиратски компютърни програми, игри, музикални записи, видеоклипове и филми. Това ще се случи на следващото съдебно заседание, което съдът насрочи за 27 ноември тази година.