Съветници спориха как и колко да дарят на пострадалите от потопа
Съветници спориха как и колко да дарят на пострадалите от потопа / снимка: Дарик Варна

В спор за размера на личните дарения за бедстващите в квартал „Аспарухово” и за начина, по който те да се правят, влязоха варненските общински съветници по време на извънредната си сесия, посветена изцяло на бедствието в квартала. Тя започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите и слово на варненския и великопреславски митрополит Йоан. В обръщението си той призова членовете на местния парламент да загърбят всички спорове и да се обединят в помощ на хората.

Повод за дебатите стана предложението на групата на БСП местните парламентаристи да преведат по една заплата в обща сметка. Това обаче предизвика недоволството на част от колегите им от другите групи.

Христо Атанасов ("Екогласност") и Пламен Липчев ("Промяна за Варна") поиска да отпадне условието за обща сметка и всеки местен парламентарист сам да прецени на кого да даде парите, с които иска да помогне. Двамата съветници настояха още сумата да не е фиксирана, тъй като някои искали да дадат повече средства от едно месечно възнаграждение. 

„Всеки от нас ще дари нещо – това е ясно. Дарението е личен акт и когато се правим не трябва да се бие камбаната, да пишем пет дни преди сесията, че ще даряваме – индулгенция ли си купуваме по този начин. Защо някой трябва да ме задължи да даря в тази сметка. Това е личен акт, не би трябва да е ПР кампания и да се отразява в медиите”, заяви Марина Карапетян (Баста).

„Що за политически цинизъм и липса на всякаква хигиена е да излезе някой и да предложи общинските съветници да дарят по една заплата. Цинизмът е в това, че ако някой вдигне ръка против това предложение, той ще бъде разпънат на кръст от медиите. Ще кажат – този е алчен, този е егоист, този не иска да помага. Да се упражнява такъв психологически терор върху съветниците – така не става”, коментира Пламен Георгиев (Граждански експертен център).

В крайна сметка с пълно единодушие съветниците гласуваха декларация, с която изразяват готовност да направят дарение, като сами преценят размера на сумата и къде да я преведат.

Местните парламентаристи приеха още решение пострадалите домакинства да получат еднократна помощ от 300 лв. Техният брой в момента е над 100, но предстои да нарасне, заяви председателят на социалната комисия Медиха Хамза ("СДС-ДА"). Владимир Тонев ("Нашият град") направи предложение сумата да бъде увеличена на 500 лв., но то беше отхвърлено.

Съветниците гласуваха още общинските поликлиники да поемат разходите за прегледите на пострадалите от бедствието, погребенията на жертвите да бъдат за сметка на фирмата „Обреди”, както и средствата за бракуване на унищожените от стихията автомобили да бъдат за сметка на бюджета.