Стресът отключва депресията и опитите за самоубийства
Стресът отключва депресията и опитите за самоубийства / netinfo
Причините хората да посягат на себе си се крият в стреса и повишените изисквания на средата. Това коментира психиатърът д-р Христо Кожухаров от Многопрофилна болница за активно лечение “Св. Марина”във Варна по повод на зачестилите напоследък опити за самоубийства в региона. Според д-р Кожухаров по-често опитват да се самоубият жените, като предпочитат да го направят с медикаменти и скачане от високо, но броят на успелите е по-малък от този на мъжете.

Най-често самоубийците са над 40-годишна възраст, но сред тях има и тийнейджъри, които имат семейни проблеми. Обикновено, ако има предишен опит за самоубийство, рискът той да се повтори се увеличава. Според медиците, причините един човек да посегне на живота си, се крият в самотата, изолацията и липсата на контакт с близки хора. Така индивидът трупа агресия и когато не може да я изрази, я насочва към себе си. По думите на д-р Кожухаров сезоните също имат значение. Есенно-зимното време тласка хората към депресии и соицидни мисли.

Обикновено случаите на самоубийства са изолирани и причините за тях са различни. Най-често обаче те се коренят в психическите заболявания: депресия, различни зависимости, шизофрения. Белезите, по които може да се познае човекът, планиращ самоубийство, са натрапчивото му говорене на тази тема и прекъсването на връзки с околните.

Това, което може да се направи с такива хора, за да им се помогне, е предлагането на някаква алтернатива. Нужно е да се осъществи 24-часов контакт, дори ако е неоходимо човекът в риск да се хоспитализира, коментира д-р Христо Кожухаров. Не са редки случаите обаче, в които пациенти посягат на живота си в района на самата болница.