Стоян Пасев
Стоян Пасев / БГНЕС
Бившият губернатор отрече да се е регистрирал на борсата като безработен
Бившият областен не е безработен
92760
Бившият областен не е безработен
  • Бившият областен не е безработен
Бившият областен управител Стоян Пасев определи отстраняването си от поста като политическа чистка и реваншизъм. Във варненския ефир на Дарик той нарече спекулация мотива, че срещу него има сигнали за манипулиране на изборите.

„Областните управители са с ограничени функции. Те трябва само да обезпечат изборите технически, а за самия изборен процес нямат касателство“, коментира Пасев. Той е отправил запитване по Закона за достъп до обществена информация до Министерски съвет и очаква да бъдат посочени конкретни нарушения срещу него, ако бъдат открити такива. Срокът за отговор на запитването му изтича на 20 март.
Бившият областен управител отрече информацията, появила се в началото на тази седмица, че се е регистрирал в Бюрото по труда. Той обясни, че е подал документи за вписване в Адвокатската колегия, а към бюрото по труда е отправил запитване за здравните си осигуровки. Пасев допълни, че не е възмолно да бъде регистриран на борсата, тъй като има два трудови и един граждански договори за други дейности.

Пасев увери, че по време на двете години в Областна администрация е успял да се сработи с кметовете на варненските общини и да вникне в проблемите на местно ниво. По думите му в най-затруднено положение са Белослав, Дългопол и Бяла. Проблемни за цялата област са активните свлачищни зони, които са 265. Най-сериозно е пропадането на пътя „Златни пясъци“ - Албена.

Варна, Девня и Провадия са застрашени от опасното вещество трихлоретан в девненския завод „Полимери“, заяви Пасев. "Ако само една чаша от него попадне във варненското езеро, цялото население на Варна може да загине", предупреди Пасев като цитира думите на експерти. Той припомни, че единият съд, в който се съхранява химикалът, е отворен и се смесва с вода. Осигурено е финансиране от държавата, проведена е обществена поръчка за обезвреждане на опасното вещество, но процесът се бави заради обжалване. Пасев изрази надежда до края на годината проблемът да бъде решен. По думите на бившия областен управител проблемът с частичното бедствено положение в Девня не е преекспониран, а предприетите действия са правилни.

Според Стоян Пасев, който е кандидат за депутат от листата на ГЕРБ Варна, приоритети за Североизточна България са магистралите „Хемус“, „Варна – Русе“ и „Черно море“. Пристанището пък трябва да се даде на концесия, смята бившият областен управител, който е пети във варненската листа на ГЕРБ. Той посочи, че не е член на партията, но е работил с правителството на Бойко Борисов и е прокарвал политиките на местно ниво. Пасев би се кандидатирал и за областен управител, ако длъжността стане избираема.
Стоян Пасев, който е адвокат, изрази мнение, че повече юристи трябва да влязат в Народното събрание, за да е по-успешна законотворческата дейност на парламента.

Целият разговор със Стоян Пасев е в прикаченото аудио.