Стартира предизборната кампания за кмет на Варна
Стартира предизборната кампания за кмет на Варна / Sofia Photo Agency, архив

Днес се открива предизборната кампания за избор на кмет на Варна. Тя стартира 30 дни преди частичния вот и ще приключи в 24.00 ч. на 28 юни. 29 юни ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират избирателите.

Девет са регистрираните кандидати за градоначалник на Варна, които ще премерят сили на 30 юни. Четирима са независими, а другите пет – партийни кандидати. Сред тях няма нито една жена.

За стола на бившия кмет Кирил Йорданов ще се борят Александър Йовчев от „Атака”, Иван Портних от ГЕРБ, Младен Станев от „Земеделски народен съюз”, Радостин Морфов от „Българска социалдемократическа партия” (БСДП) и Веселин Марешки от „Либерален алианс”. Аптечният бос е единственият, който е участвал в миналите местни избори преди две години. Независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, са доц. Христо Бозов (подкрепен от БСП и България на гражданите), Михаил Куликов, Чавдар Трифонов и Веселин Василев.

Кандидатурите на Анелия Клисарова и Данаил Папазов, издигнати от инициативни комитети, бяха оттеглени, тъй като и двамата бяха избрани за министри в кабинета „Орешарски”.

Списъкът с кандидатите може да претърпи промени, ако при проверката от ГРАО се установи, че някой от независимите претенденти за кметския пост не е събрал необходимите по закон 2 000 подписа за участие във вота. Резултатите от подписките ще бъдат ясни днес, а на 2 юни Общинската избирателна комисия официално ще обяви имената на мераклиите да седнат в кметския стол.

Участниците в частичния вот са значително по-малко от изборите през 2011 г., когато в кметската надпревара се впуснаха 16 души. Двама от кандидатите бяха издигнати от инициативни комитети, трима – от  коалиции, а останалите – от партии.

До частичния вот се стигна, след като на 6 март дългогодишният кмет Кирил Йорданов подаде оставка поради масовите протести срещу него и начина му на управление. Изборите ще се проведат близо 4 месеца след оттеглянето на Йорданов от поста. Ако се стигне до втори тур, той ще бъде на 7 юли.