Спипаха стоки менте на Златните за над 700 бона
Спипаха стоки менте на Златните за над 700 бона / Sofia Photo Agency, архив

Антимафиоти пресякоха пиратско разпространяване на стоки, обозначени като продукти на световно известните търговски марки “Долче и Габана”, “Поло”, “Дизел”, “Томи Хилфигър”, „Адидас”, „Пума”, „Найк”. Акцията е проведена от антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”- ГДБОП и колегите им от Варна, съобщават от пресцентъра на МВР.   На територията на курорта ”Златни пясъци” екипите предприели проверки с цел пресичане и предотвратяване на престъпната дейност, свързана с незаконна търговия и разпространение на стоки от регистрирани търговски марки, без знанието и съгласието на правоносителите.

Незаконната търговията на фалшивите стоки е осъществявана от няколко фирми в продължение на години, които през сезона наемали търговски площи на територията на курортния комплекс. От складове и търговски помещения на седем фирми са иззети големи количества маркова конфекция, спортни артикули и други стоки от защитени търговски марки.  Открити са много хартиени етикети и холограми на посочените марки, с които клиентите -предимно чужди граждани, били заблуждавани за произхода и качеството на предлаганите стоки.

Според специалисти, за производството на етикетите са използвани опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които при по чуствителна кожа предизвикват трайни увреждания.  От  складовете на нелегалните търговци са иззети над 2500 артикула - менте. По оценка на правоносителите нанесените материални щети са за над  750 хиляди лева.

Срещу собствениците на фирмите са образувани   досъдебни производства за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.