Сирени и яхти посрещнаха „Роял Хелена” във Варна (СНИМКИ)
Сирени и яхти посрещнаха „Роял Хелена” във Варна (СНИМКИ) / снимки: Impact Press Group

Дузина яхти и много варненци посрещнаха ветрохода „Роял Хелена” в Морска гара във Варна. Баркентината, на която плават и практиканти от Висшето военноморско училище, се завърна след големия си успех на регатата Тол Шипс 2013 в Средиземно море. Българският екипаж, воден от капитан Димитър Генчев, постигна уникален успех в състезанието на големите кораби – две втори места от двете гонки в клас „А” и трето място в генералното класиране в конкуренция с 40 ветроходи и яхти.

Сирени и яхти посрещнаха Роял Хелена във Варна (СНИМКИ)
netinfo
Под звуците на корабни сирени „Роял Хелена” докосна кея точно в 11 часа и 11 минути. Екипажът подреди четирите награди от Тол Шипс в Средиземно море на кърмата – успех, който не е бил постиган от години от български кораб. Първи на борда поднесе поздравите си Тодор Иванов, заместник-кмет на Варна.

Сирени и яхти посрещнаха Роял Хелена във Варна (СНИМКИ)
netinfo
„Бях на кораба по време на първата гонка Барселона – Тулон. Всички кораби и яхти тръгнаха след фаворита „Мир” – легендарния руски кораб, известен като един от най-бързите в света. Капитан Димитър Генчев обаче избра по-директен курс с риск на места „Роял Хелена” да е по-бавен”, разказа Пламен Свещаров, изпълнителен директор на фирмата, собственик на баркентината.

Сирени и яхти посрещнаха Роял Хелена във Варна (СНИМКИ)
netinfo
„Не съм делил екипажа на практиканти и професионалисти. Работили сме всички заедно за този успех – да станем втори и в двете гонки”, сподели Димитър Генчев. Това е първото му плаване с ветрохода „Роял Хелена”. Той обаче има дълга биография на ветроходец – през 60-те години прави две забележителни плавания под платна като пресича и обикаля Черно море. Неколкократен републикански шампион, Генчев се е готвил да участва в култовата международна регата „Остар”. Финансови пречки обаче осуетяват това плаване.

Сирени и яхти посрещнаха Роял Хелена във Варна (СНИМКИ)
netinfo
„Тръгнахме доста скептични и никой не очакваше, че ще постигнем такъв успех. Много се гордеем с него и с факта, че успяхме да се докажем”, казва Ирина Ташева, четвъртокурсничка по корабоводене във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Тя и колегите й няма да забравят посрещането в Тулон – половин милион зрители идват да участват в празника на платната и да аплодират парада на екипажите.

Сирени и яхти посрещнаха Роял Хелена във Варна (СНИМКИ)
netinfo
Това е първият сериозен успех на „Роял Хелена”. Ветроходът е награден за първото си участие от STI (Морската тренировъчна организация) и вече се е регистрирал за участие в Тол Шипс в Черно море идната пролет.