Ще плащаме такса смет на две вноски
Ще плащаме такса смет на две вноски / Darik Varna

203 млн. и 300 хил. лева е размерът на проектобюджета, който гласуваха и приеха членовете на общинската комисия по финанси и бюджет. Предвидено е парите за образование да се увеличат с един процент в сравнение с миналата година и да станат 70 млн. лева. Намаление обаче ще има в средствата за здравеопазване. Те ще бъдат 13 млн. при 17 млн. за миналата година. По-малко ще са парите и в социалния сектор. За него са предвидени 8 млн. при 10 млн. през 2010.

Проектът не залага на увеличение на местните данъци и такси. Туристическият данък, такса смет и данък сгради ще запазят досегашния си размер. Промяна ще има само при начина, по който ще се плаща такса смет. Досега това ставаше на 4 вноски, а през 2011 ще е на две.

Предвидено е от данъци да влязат в общинската хазна 53 млн. лева, а неданъчните приходи да бъдат 34 млн. и 500 хил. лева.

На заседанието бяха разгледани и приети предложения от други комисии. Техните искания налагат преразпределение на средствата в подготвения проектобюджет без увеличаване на макрорамката. Ще бъдат осигурени 120 хил. за благоустрояване и ограждане на гробищния парк във Виница. 400 хил. лева ще бъдат предвидени за изграждането на многофункционална спортна зала в Първа езикова гимназия. Сумата ще дойде от остатъка от план- сметката "Приватизация". Парите са за първи етап на проекта. За закупуването на медицинска техника ще бъдат осигурени 80 хил. лева, а за задоволяване на социални дейности над 100 хил. лева. Заложено ще бъде и подменянето на озвучителната техника в Летния театър за 100 хил. лева, както и газифицирането на Градската галерия за 50 хил. лева.

По време на заседанието Стефка Господинова, шеф на дирекция “Финасово-стопански дейности”, представи и отчета за бюджет 2010. Тя заяви, че годината е приключена успешно и всичко е изпълнено според прогнозите. Господинова допълни, че са покрити всички разходи и изпълнението на актуализирания бюджет е 103 %.

Първоначално средствата заложени за 2010 година бяха 209 270 лева, а след актуализацията станаха 213 100 лева. Отчетеният преходен остатък в края на годината е 13 млн. лева, посочи Господинова. Неданъчните приходи са надминали очакванията и изпълнението е на 103 %, каза още финансистът. Разходите през годината са били насочени основно към образованието, капиталовата програма и социалните дейности.  Според актуализирания план е трябвало да бъдат близо 89 млн., но според отчета са 87 534 194 лева.