Шефът на новата дирекция Спорт: Ще се стремим да увеличаваме игрищата в града
Шефът на новата дирекция Спорт: Ще се стремим да увеличаваме игрищата в града / снимка: Дарик Варна

Варна има нужда от многофункционални зали за волейбол, хандбал, баскетбол и други спортове, които да удовлетворят нуждите на спортните клубове в града и на гражданите, които искат да практикуват тези спортове. Обследва се възможността залата за бадминтон в спортен комплекс „Младост” да бъде препроектирана и да стане мултифункционална, за да може да се ползва и за други спортове. Това обясни в интервю за предаването на Дарик зала „Пленарна” Николай Костадинов – директор на новосъздадената общинска дирекция „Спорт”.

По думите на Костадинов амбицията на кметската администрация е да се увеличи броят на спортните игрища в града, като тези в Морската градина и кв. „Младост”, като в бъдеще може да се изгради подобен спортен комплекс и в кв.„Виница”. „Не мога да кажа дали това ще стане скоро, но определено ще има такива игрища. Просто е въпрос на време, като предполагам, че в момента текат мероприятия по проектирането и уточняване на парцелите. Изграждането на такъв комплекс се прави с пари, ако има средства би станало по-бързо”, обясни шефът на общинската дирекция „Спорт”.

До края на седмицата се очаква да приключи ремонтът на футболните игрища в кв.„Аспарухово”, които пострадаха след наводнението в квартала. В кв. „Владиславово“, в който доскоро нямаше спортен комплекс, също се изграждат футболни игрища с изкуствена трева.

„Не знам кога ще бъдат въведени в експлоатация, но предполагам, че ще е скоро. Паркът на квартала се очертава като приятно за варненци място. Вече се ползва и залата за скуош в спортния комплекс в „Младост”, като тя наистина е уникална в света, тъй като няма друга зала с 2 стъклени клетки – могат да се провеждат първенства от топ 10. Ще се опитаме да направим и препроектиране на залата за бадминтон, която все още не е построена, като идеята е да стане мултифункционална и да се ползва и за волейбол, баскетбол и хандбал”, каза Николай Костадинов.

Обявена е обществена поръчка за закупуване на нови кънки за ледената пързалка в спортен комплекс „Младост”. Пързалката функционира целогодишно и е единственото съоръжение в града, което не се ползва безплатно преди 18 часа. Причината са високите разходи по поддръжка на съоръжението.

Предстои да бъде изготвен нов график за ползване на плувния басейн „Приморски”, като той ще бъде направен на базата на класирането на варненските отбори през настоящата година и тяхното представяне в турнирите. Според шефа на общинската спортна дирекция няма проблем с изготвянето на графика, като басейните ще могат да се ползват и от граждани.

“Желанието ни е да имаме колкото се може по-голям капацитет и площ, която да остане за гражданите. Тази база е предвидена за постигане на високи спортни постижения от варненските клубове. Ние сме се погрижили да има коридори и за гражданите. Те могат да бъдат спокойни, че ще могат да ползват басейните. Когато това е невъзможно, ще бъдат насочени към закрития басейн „Делфини”. По отношение на графика – в момента той е по старите договори, които общината е сключила с плувните клубовете. Имало е една комисия, в която са участвали всички отбори и графикът е изготвен с тяхна помощ. Той ще бъде актуализиран, тъй като предстои подписването на нови договори и изготвянето на нов график. При разпределението му ще се гледат успехите на отделните отбори. Няма да е плаващ, а ще е година за година и с оглед на постиженията на клубовете”, коментира Костадинов. 

Той е изразил положително становище относно нуждата от кафе-сладкарница в плувния комплекс. В момента помещението стои празно. „Кафенето е искано от гражданите и родителите, тъй като се чудят какво да правят докато чакат децата. Трябва да има къде тези хора да се приютят по време на тренировките. За жалост на последната сесия на общинския съвет, на която беше повдигната темата, не достигнаха 2 гласа да се вземе решение в подкрепа на кафе-сладкарницата”, обясни шефът на дирекция „Спорт”.

Фитнесът, който също е част от плувния комплекс „Приморски”, остава в общински ръце, като според Николай Костадинов той е едно от малкото общински спортни съоръжения, които генерират и приходи, а не изпълняват само социална функция. Все още са в процес на разработване другите предлагани услуги в „Приморски” като масаж, спа процедури и др. По думите на Костадинов те предлагат конкурентни цени и добро качество на услугата, но заради липсата на реклама много малко варненци са запознати с това, че в плувния комплекс се предлагат такива услуги.