Ромите посрещат Банго Василий
Ромите посрещат Банго Василий / Дарик Варна

Тази вечер ромите ще посрещнат своята Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Банго Василий. Отбелязва се от циганите-християни по стар стил, но се празнува и от циганите-мюсюлмани.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Според традицията циганите посрещат Нова година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Васил, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Нова година циганите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек и да носи късмет.

Празнично тържество по случай ромската Нова Година ще се проведе от 17:30 часа в ресторанта на Община Варна. Участие в празника ще вземат юношески и духови състави от Варна и региона. Час по-рано председателят на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев ще коментира проблемите на ромската общност и подадените сигнали до Евросъюза.

Според най-разпространената версия, в България циганите идват през 11-12 век през Византия. В страната има обособени 347 цигански махали и квартали, по данни от 2002 г., се посочва в Уикипедия.

Роми е българизирана форма на ромá, самоназванието на част от циганите, което означава хора (в противовес на гаджé, всички нецигани). Друго разпространено название в България и Република Македония е гюпци или егюпи (т.е. египтяни, на гръцки γύφτος, на английски gypsy). Среща се и формата арапи (от Арабия).

Те са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров, живееща днес в целия свят, най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия.

Говорят ромски език (романо чхиб), най-близко свързан с езиците панджаби и потохари. На ромски думата ром означава "мъж, съпруг" и произлиза от древната индийска дума ḍomba, с която са назовавани някои касти на ковачи и музиканти, все дейности, свързани с пътуване, с които са се препитавали в чергарския си живот циганите, пише още в Уикипедия.