РИОСВ погва търговците на диви кокичета и теменужки
РИОСВ погва търговците на диви кокичета и теменужки / netinfo
Проверки по пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя в градовете Варна, Добрич, Балчик и Каварна започват от РИОСВ-Варна. Целта на проверките е преустановяване и /или недопускане продажби на диворастящи защитени растения, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища, туфи, които са предназначени за засаждане, съобщават от екоинспекцията.

Такива растения са различни видове кокичета, минзухари, кукуряк, иглики, следвани при затопляне на времето от теменужки, лалета, божури, съсънки, ведрици и др. Част от тези растения се използват за украса, производство на разсад и материал за генетико-селекционни изследвания и извличане на лечебни вещества за фармацевтичната промишленост. Когато събирането се извършва с търговска цел съгласно нормативната уредба или за лични нужди, процесът е с незначително влияние върху биоразнообразието. В случай, че това се извършва с търговска цел по нелегален начин, опасността от нанасяне на непоправими щети на природата е реална.

За опазване на тези видове и съхраняване на природното равновесие е необходимо да не се събират с търговска цел защитени или редки цветни растения, посочват от РИОСВ.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие нарушителите се наказват с глоба от 100 до 5000 лв. физическите лица, от 500 до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци, предупреждават от екоинспекцията.