Янко Станев: ГЕРБ щеше да загуби изборите и с друг кандидат за президент
Янко Станев: ГЕРБ щеше да загуби изборите и с друг кандидат за президент / Дарик Варна, архив
Янко Станев
91333
Янко Станев
  • Янко Станев

Резултатът от президентските избори е знак, че българинът иска промяна и развитие. Той се сравнява с Европа и не желае да бъде последен там. Това мнение изрази в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик Варна зам.-председателят на Общинския съвет Янко Станев.

„Желанието на българина за промяна преминава в знаци, а тях народът ги дава като гласува. За мен знакът с избора на ген. Радев е „опичайте си акъла и дайте да има развитие“, коментира д-р Станев, според когото ГЕРБ щяха да загубят изборите без значение кой е кандидатът им.

След предсрочните парламентарни избори няма да има кой знае каква промяна, смята общинският съветник. Според него оставката не бива да се обвързва с резултата от един вид избори с друг вид управление.

„По-важното е отговорността, когато народът е дал знак. Трябва да се промени чувството на българите, че участват в тъжен спектакъл, че сме безпътна страна“, посочи д-р Станев.

По негови думи парламентарните избори ще спечели десницата, а бъдещото управление трябва да се основава на политически консенсус. Политическите партии да си дадат сметка дали имат готовност да направят реални икономически реформи, от които да има полза обикновеният човек, призова общинарят.

Според него Реформаторският блок има бъдеще, но без Радан Кънев, чиято политика Янко Станев оцени като опасна. ДПС винаги ще присъстват във властта, а националистите той нарече „народни движения“, които разчитат на популизъм.

Ако не направи политически грешки, Веселин Марешки има шанс да влезе в парламента, е мнението на д-р Станев.

„Същите хора, които приемат икономическите мерки на Марешки, могат да му станат избиратели“, обясни той.

Зам.-председателят на местния парламент изрази надежда, че оставката на правителството няма да се отрази на Варна, макар че подобен политически акт винаги има отражение върху местната власт заради липсата на институционалност. Най-големият приоритет е парите за града да продължават да вървят в темпо, каза още Станев.

Ако националният бюджет не се гласува, Варна ще работи по стария, тъй като зависи от държавната субсидия.

Варненският съветник отрече, че местният парламент не е заседавал отдавна заради изборите. По негови думи забавянето се дължи на липса на достатъчно материали. Сесия се очаква в средата на декември.

Целият разговор е в прикаченото аудио.