Янко Станев: Реформаторският блок ще стане по-силен без ДСБ
Янко Станев: Реформаторският блок ще стане по-силен без ДСБ / Дарик Варна, архив
0

Най-честната позиция е ДСБ да излезе от Реформаторския блок, който след това ще стане по-силен, смята председателят на СДС Варна Янко Станев. В предаването „Зала Пленарна” по Дарик той заяви, че не разбира поведението на лидера на партията Радан Къдев и го определи като раздвоение на личността. Станев припомни, че за сегашните проблеми в коалиция е предупреждавал още преди година, когато ДСБ се обвиха против избирането му начело на местната структура на СДС.

„Най-честната позиция е Радан с ДСБ да излезе от Реформаторския блок и да си направи проекта със Слави Трифонов, с Иво (Прокопиев – б. ред.). Такъв проект има отдавна в лабораторията на Иван Костов и е имало 4-5 събирания в София на елитни умни хора, които уважавам. Вярно, че сякаш им отнеха възможността за референдум, защото той щеше да им бъде опорна точка в резултата. Вярно, че и други неща ще се случат в България, които да попречат на този проект, но това е честната позиция. Спирачките да не го направят са загубата на партийните субсидии след излизането от РБ и това, че никога не са допускали да напуснат нещо, без да го разрушат, както направиха със СДС. ДСБ е партия, която е зачената в условията на добри приватизационни и капиталистически нормативи и тя ще продължи да разсъждава по този начин”, коментира председателят на СДС в морската столица.   

За обявените от повторно от Община Варна поръчки за пречиствателната станция на „Златни пясъци” дипломираният лекар Янко Станев заяви, че спирането им е било „профилактично”.

„Както при болестите - всяка една профилактика е добро нещо. Тя е срещу формулите в обществените поръчки, определящи кой ще спечели. Една поръчка, ако може да се подобри с 1 %, защо да не бъде спряна. Смущават ме непрекъснатите допълнения в Закона за обществените поръчки, защото това е нагласяне”.

Станев, който е и зам.-председател на Общинския съвет във Варна, се обяви за регулации на пазара,  като за примери посочи тарифите на таксиметровите услуги и разкриването на нови търговски обекти.

„Личните ми убеждения бяха, че въобще не трябва да има долен праг за цените за таксиметров превоз, но позицията ми се промени след запознаване с материята. Аз съм за регулация, защото така се осигурява съществуването  на бранша. Каква е целта на конкуренцуията - да фалира този, който да се труди, или да подобри услугите. В България дълго време са налагани клишета за свободен капитализъм. Трябва да съществува план колко таксита да има и колко търговски площи да се разкриват във Варна. Това обаче ще стане бавно, защото хората първо трябва да узреят”, допълни Станев.

Целият разговор е в аудиозоната.