Яхти на цени от 81 лв. до 59 000 лв. продава варненското пристанище
Яхти на цени от 81 лв. до 59 000 лв. продава варненското пристанище / снимка: www.yachtclubportvarna.com

19 ветроходни яхти пуска на търг „Пристанище Варна”. Наддаванията за тях ще започнат от начални цени, вариращи между 81 лева и 59 000 лева. Плавателните съдове са произведени в периода между 1973-1988 г. и не са в добро техническо състояние.

„Лодките са стари и амортизирани, което е предпоставка за инциденти на море, за които държавното дружество не може да носи отговорност”, заяви за Дарик Александър Тодоров от пресслужбата на порта.

Най-високо оценената яхта е „Андромеда”, която е пусната на вода през 1981 г. Тя е тип „Конрад 46”, а дължината й е над 14 метра. Най-евтините лодки са от детските класове „Оптимист”.

От обявените на търг яхти най-старата е полската „Вега”, която е тип„Смарагд”, а последната произведена е „Лили”. Наддаването за нея ще започне от близо 34 000 лв.

Лодките са закупувани от бившето държавно стопанско обединение „Воден транспорт”, за да се използват от неговите служители и децата им. След закриването на предприятието са прехвърлени в актива на „Пристанище Варна”, а то ги преотстъпва на ветроходните клубове. С част приходите от търга, който ще се проведе в сряда, от порта възнамеряват да закупят нови яхти за детските ветроходни класове.

Междувременно от яхтклуба „Кап. Георги Георгиев - Порт Варна" изразиха безпокойство за бъдещото развитие на своята дейност след продажбата на лодките.

„Не ни дадоха времева възможност да намерим средства за закупуване на най-важните за дейността си лодки. Ние сме сдружение с идеална цел и се издържаме от членски внос и дарения. Въпросните плавателни съдове винаги са се поддържали от членовете на сдружението. От 25години те са вложили собствени сили и средства за поддръжката и подмяната на двигатели, подвижен, неподвижен такелаж и платна на яхтите”, заявиха от клуба.

Родители на децата, записани в „Кап. Георги Георгиев - Порт Варна", определят търга като срамен и настояват той да бъде отменен.