Продължава сагата с видеонаблюдението на Варна
Продължава сагата с видеонаблюдението на Варна / Dariknews.bg

Да се назначи независим оценител, който да направи анализ на актуалната ситуация в смесеното дружество „Варна - Ефкон”, което отговаря за видеонаблюдението във Варна. Това решение взеха по време на днешното си заседание варненските общински съветници.

Независимият оценител трябва да бъде предложен от кметската администрация, като целта на оценката е да се определи каква е точната стойност на дяловете във фирмата, в която участие имат австрийската компания „Ефкон - Аг” и Община Варна.

Към настоящия момент камерите във Варна не работят, като задълженията на местната хазна към австрийската фирма са за близо 5 млн. лв., но от „Ефкон - Аг” били съгласни да ги редуцират до 1,6 млн. лв., като по този начин ще се рестартира и видеонаблюдението във Варна.

Темата с видеонаблюдението и неработещите камери се обсъжда от местните депутати от месеци. Още в края на март беше сформирана работна група, която трябваше да проучи възможностите за рестартиране на уличния "Биг Брадър". Представителят на общината в съвместното дружество Владимир Тонев проведе среща с представители на австрийската компания и по негови думи е успял да договори намаляване на дълга на общината от 5 на 1,6 млн. лв.

Преди повече от месец стана ясно, че становището на работната група е било, че ново видеонабюдение би струвало между 6 и 8 млн. лв., като най-добре е да се ползва съществуващата техника. В средата на юни съветниците от комисията по собственост и стопанство пък възложиха на зам.-кметовете по сигурността, финансите и правните въпроси да изготвят анализ за възможността да се ползва съществуващата техника.