Продават името на стадион „Варна” в търсене на финансиране?
Продават името на стадион „Варна” в търсене на финансиране? / Снимки: Фейсбук, група „Stadion Varna”

Обсъжда се вариантът името на стадион „Варна" да бъде продадено с цел осигуряване на допълнително финансиране. Това обяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той обаче не разкри подробности за това срещу каква сума е възможно бъдещото спортно съоръжение да се сдобие с друго име.

За довършване на строителството на стадиона са нужни още около 50 млн. лева. Това посочи Димитър Карбов, който е представител на Община Варна в общото събрание на акционерите в „Спортен комплекс Варна" АД. В дружеството Общината притежава 35% от капитала, останалите 65% се държат от „Химимпорт" АД.

На Съвета на директорите на компанията е възложено да търси варианти за финансиране чрез кредитиране от външни институции, емитиране на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други възможни форми за привличане на финансов ресурс с оглед изпълнение на задачите на дружеството, докладва Карбов.

Строежът на стадион „Варна" напредва (ВИДЕО)

Грубият строеж на комплекса се финансира с парите от сделката за 14,46 декара в „Бриз Юг", които „Спортен комплекс Варна" продаде на верига хипермаркети. Очаква се заради започващото строителство в района да се вдигнат и цените на имотите.

Още няколко терена от прилежащите ще бъдат предложени за продажба, но едва след като цените на имотите се вдигнат. Няма да се продават терени откъм бул."Левски", за да има стадионът „лице" и зоната да бъде облагородена.

Продажбата на имоти е последното, което „Спортен комплекс Варна" възнамерява да направи. Към момента не стои на дневен ред продажбата на каквито и да било терени в капитала на дружеството, обясни общинският председател Балабанов. Той припомни, че при подобни сделки се изисква съгласието и на Общинския съвет.

Изграждането на съоръжението върви по план

„Половината работа е вече свършена. Това, което досега оставаше незабелязано, беше в земята. Бяха положени не малко бетон, желязо и труд. Това, което вече ще се случва по стадиона, ще бъде видимо", посочи Димитър Карбов. Той уточни, че изграждането на трибуните ще започне от източната. След това ще бъде вдигната северната и накрая западната трибуна.

Съоръжението ще бъде с 22 000 седящи места, с опция за увеличаване на капацитета с още 6000.

Продават името на стадион Варна в търсене на финансиране
netinfo

Очаква се стадион „Варна" да получи Акт 16 през 2018 г. или най-късно през 2019 г., в зависимост от това колко бързо ще се намерят средства.

Към стадиона, на една от външните му стени ще бъде изградено лятно кино. Ще бъдат проектирани и други атракциони с цел бъдещата издръжка на съоръжението.

„В България такъв стадион към момента няма. Няма и да има в близките 50-60 години", коментира Карбов.

„Тича" с европейски вид наесен

Към осигурените от държавата 1 милион лева за обновяване на осветлението и тревната настилка на стадион „Тича", „Химимпорт" ще добавят 300 000 лева, които ще бъдат инвестирани в подмяна на седалките, разкри Мартин Байчев, председател на комисията "Младежки дейности и спорт" към местния парламент. Обновяване на стадиона на "Черно море" ще започне скоро и се очаква да приключи до есента.