/ netinfo
Признаването на македонската църква от българската православна означава, че тя тръгва по един исторически път. Това заяви пред Дарик историкът и общински съветник Костадин Костадинов. Той изрази надежда, че ще се стигне до пълно сливане и обединение на двете църкви.

„Все още обаче има доста дълъг път да се извърви по отношение цялостното признаване на Македонската църква от страна на другите. Нашата не го е направила напълно официално, но при всички случаи започна процес на приобщаване и взаимодействие между двете църкви. За нас това е изключително важно, защото македонските епархии са част от Българската екзархия до 1913 година. Те са откъснати насила от страна на сръбските власти тогава и българската държава и църква и досега не го признават. Дефакто те си остават български”, коментира Костадинов.

Оттук нататък има два варианта на развитие на този исторически процес – да има в перспектива на практика две български църкви или обединителен църковно народен събор, на който двете църкви да се обединят, смята историкът. Според него това е българският интерес, който трябва да се преследва.

Политическото ръководство на Македония е поело пътя към интеграция в структурите на ЕС и НАТО. Този процес съвсем очевидно се движи от САЩ, които го напътстват и са негови автори, смята Костадинов.

„Всичко това, което се случи в рамките на няколко месеца, нашата държава не може да направи вече 28 години. Всичко това се случва, за да може да се разбие сръбското влияние в Македония. За да се разбие то, на негово място трябва да се възстанови историческата истина, тоест българщината в Македония. На практика в момента интересът на САЩ изцяло съвпада с българския”, обясни той.

Според историка обаче този процес може да е доста нестабилен, тъй като сръбските сили в Македония са много устойчиви. 

„Ние нямаме добри отношения в Сърбия, за да говорим за развалянето им. В момента сръбската църква е с много силни антибългарски настроения”, добави Костадинов.