Президентът „за” минимум съкращения в армията
Президентът „за” минимум съкращения в армията / netinfo

Съкращенията в Българската армия трябва да бъдат сведени до минимум. Това заяви във Варна президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. Според него програмата за модернизация на армията има нужда от оптимизация.

„Очевидно е, че на този етап не можем да изпълним всички онези амбициозни цели, които сме си поставили", коментира Първанов. Според него е нужен много строл контрол на разходване на средствата в армията, защото това вероятно не е било така в предишните години на прехода. „Необходимо е да се прецени и състоянието на нормативната база. Там има достатъчно ресурс и това това беше нашият съвет към министъра на отбраната", каза още президентът.

Във връзка с инцидента със загиналите в Крумовград деца Георги Първанов заяви, че контрол трябва да има не само от страна на армията, но и в самите социални домове. Според президента ако такъв контрол имаше, нямаше да се стигне до подобен инцидент.

По думите на президента по отношение на контрола над боеприпасите има висока степен на диспиплина. Много строги мерки са взети след случая с избухналите в Челопечене боеприпаси.

В морската столица държавният глава участва в тържественото събрание-концерт по повод 100 години от рождението на Никола Вапцаров. Пред курсантите от Висшето военноморско училище, чийто патрон е поетът, президентът ще изнесе доклад за мястото на Вапцаров, от гледна точка на присъствието му в Морското училище и Варна.

Във варненското Морско училище Никола Вапцаров учи в периода 1926-1932 г. През 1942 год. учебното заведение получава статут на специализирано висше морско училище. Името на поета приема през 1949 г., припомня Дарик.