Преподаватели ще изследват развитието на Варна през прехода
Преподаватели ще изследват развитието на Варна през прехода / netinfo
Динамиката и тенденциите в развитието на Варна през годините на преход ще изследват група университетски преподаватели. Какви са промените, настъпили в морската столица след началото на демократичната ера , как варненци виждат града си 20 години по-късно и дошла ли демокрацията до морския бряг? На тези въпроси ще се опитат да отговорят доцент-доктор Апостол Апостолов, ръководител на проекта; доцент-доктор Зоя Младенова, заместник-ректор на Икономическия университет; доцент Веселин Хаджиев, ръководител на катедра „Статистика”; доцент Теменуга Стойкова и гл.ас Илко Тодоров.

Общо 1 година и 6 месеца ще са необходими на изследователите в проекта да направят всички проучвания, които ще разкрият облика на Варна през 20-те години на преход. Резултатите от упорития труд ще бъдат публикувани в книга с три раздела, обясни гл.асистент Илко Тодоров.

За да нарисуват с думи Варна в годините на прехода, изследователите ще ползват както официални данни и статистика, така и мнението на онези варненци, които живеят в града поне от 5 години. “Ще влезем в дома на 2000 варненци”, подчерта гл.ас. Тодоров.

В третата част от книгата ще бъде представен варненският елит. С гласувания и допитвания в отделните професии, ще бъдат избрани над 500 варненци с най-голям принос за успехите на града през изминалите 20 години.

Над 30 хил.лв ще струва проектът за развитието на Варна от 1989-та досега. Един период, който според заместник-ректора на Икономическия университет в града доцент доктор Зоя Младенова, е белязан с парадокси. Противоречие тя вижда във факта, че икономиката по официални данни от 1998 година расте, а настроенията сред хората са негативни.