/ Министерски съвет
Община Варна иска възлови пътища да бъдат освободени от пътната такса
Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до Mинистерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините в Министерски съвет. В срещата участие взе и кметът на Варна Иван Портних.

Община Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки

Борисов официално се извини на българските шофьори за неуредиците около въвеждането на електронната винетна система. Премиерът постави срок всички проблеми да се изчистят най-късно до 15 дни.

До 15 януари няма да глобяват шофьорите без винетки

Регионалният министър Петя Аврамова заяви пред медиите след срещата, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка. Решението кой път да отпадне от такса ще се взима след решение на Общинските съвети. От сдружението на общините обещаха да изпратят решението до всички общини.

Заради опити за измами спират конвертирането на хартиени винетки в електронни

До срещата и споровете се стигна, след като на последното заседание за миналата годинакабинетът реши бъдещата магистрала "Европа" (София - Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Ощетени се оказаха редица софийски села в северната част на София.

Премиерът реши да поеме инициативата в свои ръце и еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката. Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

"Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат“, заяви днес Борисов. Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужно около седмица, за да уточни точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.