/ Дарик Варна, архив
И Община Варна иска освобождаване на републикански пътища от винетки. Заради недоволството на жители на варненски предградия, Варна ще поиска от Агенция "Пътна инфраструктура" за няколко пътя на територията на Общината да не се дължи пътна такса. Така прецедентът с освобождаването на Софийската скоростна тангента се пренесе и в страната, предаде БНТ.

До 15 януари няма да глобяват шофьорите без винетки

Днес премиерът Бойко Борисов се среща с представители на Националното сдружение на общините, за да обсъдят механизъм за освобождаване на общински пътища от винетка, съобщиха от МС.

Сега варненци плащат за преминаването по пътя Варна - Приселци, който е на територията на област Варна. Винетка се дължи за четири първокласни и второкласни пътя на територията на областта, както и за 19 третокласни пътни отсечки.

Марин Урумов живее в село Константиново, което се намира на 10 километра от морската столица и е съставна част от Община Варна. Твърди, че откакто са въведени винетките, кметовете на околните села правят устни договорки с контролните органи да не глобяват за липса на винетки. Но това не винаги се спазва.

"Моя братоведка я глобиха и други хора от селото знам, че са глобявани. Мен също ме спряха и ме питаха защо съм без винетка. Аз им казах на полицаите, че има договорка и ме пуснаха", споделя Урумов.

До 15 януари няма да глобяват шофьорите без винетки

Подобен е казусът и със село Звездица, където хората също разчитат на устна договорка да не бъдат глобявани. А в близкото село Тополи хората не си купуват винетки откакто са въведени през 2005 година.

Но за това има основателна причина. Това е пътят, който води до гробищния парк на Варна. Въпреки, че има табела винетка, никой не проверява авомобилите дали разполагат с такъв стикер.

Предложението столичани да не плащат за винетки, когато се движат по Северната тангента обаче накара хората извън София да се почувстват дискриминирани. 

"Всички сме равни, но някои са по-равни. За тях да няма винетки, а за нас да има". смята Марин Урумов от Константиново. От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че по закон винетките са задължителни за всички, които се движат по републиканската пътна мрежа. А тя е такава между табелите край на едно населено място и начало на друго. Контролът пък е поверен на Пътна полиция.