Представят пред варненци копие на Боровското сребърно съкровище
Представят пред варненци копие на Боровското сребърно съкровище / Дарик Варна

От днес до 17 март в Археологическия музей ще може да се види копие на съкровището от село Борово, Русенско. Сребърното тракийско съкровище е намерено през 1974 година от Трайчо Великов Стоев случайно, в местността „Сиври Тепе“, в землището на село Волово. За съжаление машините, които изваждат предметите на повърхността, ги повреждат и едва след намесата на реставраторите съкровището е възстановено и разкрива първоначалния си блясък. Археологическите проучвания на място не откриват надгробна могила и до днес остават загадка обстоятелствата, наложили неговото заравяне в земята.

Съкровището представлява царски ритуален сребърен сервиз с позлата, състои се от пет съда – три ритона с протоме на бик, кон и сфинкс, каничка и купа. Върху тях са открити надписи, свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен адетели в град Беос,  където вероятно e имало светилище. Иконографията на съкровището е изцяло подчинена на античната религия  и митология – в него изобилстват божества, митични същества и животни.

Боровското сребърно съкровище е датирано към втората четвърт-средата на IV в. пр.Хр.  от времето на Одриския цар Котис I (383/5-359г. пр.Хр.) както се вижда и от надписите с неговото име върху два от съдовете.

То е дело на тракийски майстори, вероятно работили в Северна България. Елинистичното влияние се подразбира, цялото тракийско изкуство е повлияно от културата на Древна Гърция. И тук оттласкването на Боровското съкровище от гръцката традиции и акцентирането върху особеностите на тракийското световъзприемане, самостоятелността в изображенията на герои и сцени, както и перфектността на тракийската ювелирна техника, го правят много значимо за националната културна съкровищница.