Доброволец
Доброволец / live.varna.bg

„Помагали сме при бедствия и аварии, но днес ситуацията е различна, защото врагът е невидим. Не ме е страх от зараза, защото спазвам правилата - нося ръкавици, маски и очила. Всички момчета и момичета работят много всеотдайно, за което им благодаря. Мотивирани сме, мобилизирани сме, готови сме за новото предизвикателство“. Това казва Руси Русев,  ръководител на Доброволно формирование - Варна, към общината. Той е инженер, включва се във формированието в края на 2013 година, участвал е в акции по време на наводнението в Аспарухово, ликвидирането на големите пожари в Каменар и във Виница. Днес той и неговите колеги помагат на самотни възрастни хора и хора с увреждания. Контактът става чрез обявения спешен телефон от Община Варна.

"Пазаруваме продукти, купуваме лекарства от аптеката, включително и с рецептурна книжка. Отчитаме касовите бележки и парите. Последният път дори заредихме газова бутилка. Хората са много благодарни и казват, че ще ни се обадят пак. Това ни е достатъчно“, разказва Русев. Засега обслужват по три-четири адрес на ден, но са готови да поемат още.

В кампанията за подпомагане на възрастните хора от състава на доброволното формирование към общината участват Десислава Бадинова, Денислав Попов, Дамян Николов, Християн Витанов, Георги Георгиев и Стойчо Стойчев.